Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Exkursion Nordingrå

Kategori: Allmänt, Borgar, Lokal Historia K-fors

Vid en tidigare exkursion nämndes Storberget under en föreläsning som en trolig fornborg. Belägen vid det smala gattet till Häggvik och ett rejält stenkast från Rödklitten. Namnet avslöjar bergets dignitet i en bygd som inte lider brist av imponerande branta berg.

 
Dess geografiska läge är en smärre dröm för byggare av fornborgar. Betydligt större yta än dess granne och omgiven av branta klippor eller väldigt oländig brant terräng. Trots det hittade jag inga spår efter någon mur. Nu är jag lekman, en erfaren arkeolog hade kanske haft större framgång.

Besökte också Ringkallen som har ett antal bronsåldersgravar (rösen enligt RA) belägna längst ut på den udde berget frammanar, beläget mellan Sörleviken och Gaviksfjärden. Stötte där på en solitär klippa. Åter en smärre dröm för en fornborg. Omgiven av oländig brant terräng reser den sig som en riktig borg. Om omgivningen var rensad på träd måste det vara en ren mardröm att inta.

 
Där jag lyckades ta mig upp såg jag vad som kan vara resterna av en kallmurad mur. Men det är svårt för en lekman att riktigt bedöma vad jag såg. Men det påminde starkt om den likaledes kallmurade mur som Lucksta uppvisar. Knapp synbar och för en lekman kan det också bara vara klippblock som rasat för att lägga sig bekvämare. Men det är lite för jämna kanter för ett stenblock att klara av på egen hand.

Tog mig friheten att skicka ovanstående bild till Länsmuseet, som man kanske bör göra. Fick ett kort men vänligt svar, trots att de har full grävsäsong, att de ska titta på det framöver. 

Ringkallen: Ring kan anspela på det fornnordiska relativt vanliga namnet Ring. Men det kan också anspela på de gravar som ligger på dess udde (tes för orten Ringhals). Berget är långsträckt (ca 2 km), inte alls någon rund formation, så det blir lite komplicerat. I ortsnamnarkivet hittar jag två benämningar på delar av berget: Berget, nordan och Ytterrödberget (jmf Rödklitten) som delar av Kåsta by skog, vilket inte gör saken lättare. Kalle kan också åsyfta betesplats. Närmare kommer jag inte. Kanske är namnet en förvanskning av ett äldre nam.

Soundtrack

 

Kommentera inlägget här: