Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Blod i gruset

Kategori: Litteratur, Lokal Historia K-fors

Författare: Mats Jonsson

Det känns som att Mats är född minst ett årtionde för sent. Berättelsen med Ådalen 31 som stomme är som hämtad ur ett tidigt 70-tal med FNL-aktivister och Proggrörelsen. Det här är historien om barnet Mats som upptäcker att hans hembygd varit platsen där militär använts i politiskt syfte. Som lämnat ett öppet sår som aldrig egentligen läkt, vars gravvård på Gudmundrå kyrkas kyrkogård ger en tydlig fingervisning om hur viktig händelsen är för Ådalsborna.

Det är en ungdomsbok där texten får varje politiker stående till höger om Vänsterpartiet att skrika om en vänstervridning i kulturen. Han håller den röda fanan högt och är inte rädd att göra det. Den mycket pedagogiska tonen försöker vara objektiv men misslyckas, tack och lov. Men det kan mycket väl vara så att undertecknad läser in för mycket mellan raderna.

Det är en väl berättad historia som tar upp de olika aspekterna på händelsen. Huvudkaraktären genomgår en utveckling som inte framställer honom i särskilt ljus dager. Jag vet inte hur vanligt det är i dagens ungdomslitteratur. Jag tenderar att bara läsa den typen av litteratur om den har koppling till Kramfors, så mitt omdöme är inte att lita på. Mysteriet som driver berättelsen är väl konstruerad och ger den en extra krydda. Språket och tonen passande för dess målgrupp.

Mats Jonsson är som en uppdaterad version av Birger Norman. Har till viss del samma saktfärdiga vemod. Det vore intressant om han kunde variera sig lite och plocka upp lite av de mer mustiga berättelserna från vår gemensamma hembygd. Det kunde Norman. Erik Nyhlén är ett hett lästips till både författaren och andra intresserade.

Ett annat tips är att besöka Stensätter.

Soundtrack