Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Metallica - terapi droger och rock´n roll

Kategori: Litteratur, Musik

Författare: Mick Wall

Mick Wall i sig är en intressant figur som arbetat inom musikbranschen under ett antal år med både PR och som journalist. Det är en man som vet vad hans skriver om och han gör det med en lättläst prosa och en finess som får till och med en biografi att bli lite mer intressant än vad de vanligen brukar vara.

Metallica har jag tidigare skrivit om som det band som tillsammans med Black Sabbath är skyldiga till det mesta inom Metallgenren. Mick Wall talar om för mig varför jag tycker så. Vad det är Metallica har som inga andra band har.

Boken är ”unauthorised” och särskilt James Hetfield var tydligt emot den. Bandmedlemmarna framstår inte i något särskilt ljus dager, vilket de sällan gör i den här typen av biografier. Speciellt inte Hetfield och Ulrich. Den senares affärsmässiga sida genomlyses ordentligt och visar att det finns viss fog för fansens åsikt om att de svikit sina ideal för att bli mainstream. Ulrich riktning har alltid varit framåt mot större, större, störst. Något som verkat viktigare än allt annat.

Wall är väldigt osentimental i sitt berättande om medlemsbyten, droger, marknadsföring etc. som om det vore en analytisk rapport från musikbranschens skyttegravar vid den yttersta fronten. De analyser han gör av bandets skivor efter Cliff Burtons död är genomgående nedlåtande. Det finns en åsikt som utläses mellan raderna att författaren tillhör den del av fanskaran som anser att idealen gavs upp för att istället bli en miljonsäljande monstermaskin som endast de största arenorna kan husera. Men han ger dem också ett erkännande för att de alltid tänkt på sina trognaste fans.

Han är noggrann. Inte bara medlemmarna får komma till tals via gamla intervjuer författaren gjort med dem genom åren utan även de som funnits i periferin. Bland annat paret Zazula (Megaforce records) som hjälpte bandet i början på deras karriär och den förste (motsträvige) basisten Ron McGovney får också utrymme. Det ger hög trovärdighet till historien vilket är viktigt då den här typen (unauthorised) ofta får utstå spott och spe.

Jag vet inte hur en hardcorefan tar emot boken men för någon som är så där lagom intresserad av bandet är det en utmärkt läsning. Ger en bra insikt i den bransch som kallas Rock´n Roll.