Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Götarnas rike

Kategori: Historia, Litteratur

Författare: Mats G Larsson

Att de svenska Götarna ska vara våra alldeles inhemska Goter är definitivt ingen högoddsare. Allt för mycket talar för det och Larsson tar det för givet. Men vi pratar om en väldigt utbredd folkgrupp bestående av olika stammar med egna hövdingar. Östeuropa och den skandinaviska halvön är dess geografiska läge. Det skulle inte förvåna mig om de flesta svenskar alla bär en slavisk gen i sig. Kontakterna över Östersjön var täta, både för erövring och handel.

Blir lite förundrad när jag läser om Herulerna, en näst intill mytisk folkgrupp som sägs härstamma från Danmark och som enligt Larsson till sist hamnade i Västergötland efter några äventyrliga år på kontinenten. Han är så säker i sin analys trots att urkunderna är så få, ibland endast några rader i någon samtida kungs levnadstecknare. Men Larsson beskriver så målande, i sin text stående på västgötaslätten beskådande de orter han tror de befolkade. Man vill då gärna dra i handbromsen men samtidigt är hans teorier inte alls så vilda som man kan föreställa sig. Han redogör för de få urkunderna, parar ihop det med arkeologiska artefakter och vips stiger trovärdigheten.

Det är han väldigt skicklig på. Att frammana forntiden. Placera våra fornlämningar i ett historiskt perspektiv där ortnamn är den första ledtråden. Han plockar bland de knapphändiga urkunderna, sorterar bland de arkeologiska fynden och drar sina slutledningar. Historia är en inexakt vetenskap, arkeologi mer fyrkantig. Men Larsson gör det mer begripligt med sin mycket kompetenta prosa. Jag vill nog påstå att om det är någon som kan nå de icke redan frälsta inom områdena så är det han. Mycket underhållande populärvetenskap som ändå inte svävar på målet.

Läs även hans lika underhållande och läsvärda Svitjod.

Soundtrack