Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Du och jag farsan

Kategori: Litteratur, Musik

Författare: Cajsa-Stina Åkerström

Att växa upp med en legendar till farsa är nog inte lätt. Legendarer plägar vara människor med stora egon och oftast en ryggsäck med problem som inte så sällan visar sig i en psykisk ohälsa, som det oftast uttrycks idag. Fred Åkerström är inget undantag. Cajsa-Stinas bok verkar vara ett försök att förstå sin far, sätta på pränt att trots allt älskade hon honom. Det blir ömsint trots de generande tillfällen hon får uppleva med honom när spriten tar över och hon blir det enda skyddet han har mot omvärlden. När han kräver lojalitet.

Det blir en biografi om en dotter-far-relation med bitar ur deras liv tillsammans. Inte en strikt biografi om den store Ruben Nilsson och Bellman-tolkaren. Den är sällan smickrande. Absolut inte sentimental. Snarare som ett öppet sår.

Finns ett avsnitt om när Cajsa-Stina studerar för att bli arkeolog som jag först tyckte kändes malplacerat. Som ett litet meetoo-avsnitt som hon måste få ur sig men när man sätter det i relation till resten av berättelsen är det högst befogat. Bilden av en yrkesgrupp, där det verkar vara relativt jämnt fördelat mellan könen, blir ändå att det finns utrymme för män att….ja, i princip bara vara den typ av man som det finns för mycket av. Den korta berättelsen kan även stå på egna ben men det känns som att författaren vill rensa ut även den.

Jag tycker att den här typen av biografier ger betydligt mer än vad som är vanligt inom genren. Timbuktu behandlade ämnet på ett liknande sätt. Han lämnade utrymme åt sin far, Cajsa-Stina lämnar utrymme åt sig själv.

Soundtrack