Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Vilda gröna ögon

Kategori: Litteratur

Författare: Joyce Carol Oates

Den amerikanske författaren skriver som bekant även ungdomslitteratur och jag ombads läsa den här för att komma med ett omdöme om den dög till gymnasiesvenskan. Det gör den.

Oates har en sällsynt god förmåga att bygga upp en stämning om hotande fara. Det går oftast inte att sätta fingret på vad det är. I den här historien eskalerar en skilsmässa till något som den 14-årige Franky inte ens i sin vildaste fantasi kunnat förutse. Det är genom hennes ögon vi får uppleva föräldrarnas, främst den undfallande moderns, försök att mildra det oundvikliga. De stängda dörrarna, de menande blickarna, de ständiga försäkringarna om att "det är ingenting". Det ibland outtalade kravet att välja sida som här dock drivs in i absurdum av faderns högt ställda förväntningar på solidaritet. Risken att manipuleras av någon som man älskar och litar på. Den tonårig som upplevt en skilsmässa kan med all säkerhet både identifiera sig och bygga en mycket hållbar relation med historiens protagonist. 

Berättartekniskt tycker jag Oates är mästerlig även om den här historien naturligtvis bjuder på, för en vuxen läsare, en något genomskinligare uppbyggnad än vad man är van vid. Men det är samma svärta och Oates har förmågan att driva en historia ett varv extra. Som om hon kramar ut allt som går att få ut. Och misstanken finns där hela tiden - tänk om......

Jag kan inte tro annat än att en mycket känd amerikansk idrottsman och hans liv och leverne står som förebild

.