Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Där livet är fullkomligt

Kategori: Litteratur

Författare: Silvia Avallone

Att framleva sitt liv i en italiensk förort är inte glamorösare än någon annan valfri förort. I det här fallet finns den i Bologna. Det är fattigt, hög arbetslöshet, hög kriminalitet. Poor white trash.

I den här förorten finns det en tonårsflicka som blir gravid med sin småkriminella pojkvän. Romanen är hennes graviditet. Hon slits mellan valet att lämna bort barnet eller försöka uppfostra det själv. Bilden av hur det kommer gå för barnet, om hon väljer att behålla det, är tydlig för henne.

Det finns en röd tråd av frånvarande fäder. Kriminella självupptagna fäder som i redan unga år har en bild av hur en pappa egentligen bör vara men fallerar generation efter generation. Det är som pappa en deprimerande läsning. Det går inte bara att skylla på en trist och grå uppväxt i en lika trist och grå förort. Trots fattigdomen finns kvinnorna kvar och tar hand om de ätteläggar de virila männen lämnar efter sig. De har haft samma uppväxt.

Parallellt löper en historia om ett barnlöst par och hur de kämpar för att bli gravida. Tröstlösa dyra försök på en ändlös räcka av kliniker. Det den ena kan få förnekas den andre.

Väl skriven historia även om kopplingarna mellan karaktärerna känns för konstruerat.

Soundtrack