Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Glömd planet

Kategori: Litteratur, SF

Författare: Murray Leinster

Namnet är en pseudonym för William Fitzgerald Jenkins. En författare som under förra delen av 1900-talet försåg amerikansk populärkultur med noveller och böcker inom ett antal skiftande genrer varav en var SF. Lättsmält pulp fiction. Men han skrev även filmmanus och för radio. Oerhört produktiv vilket ofta brukar leda till en brist i kvalité. Utgiven första gången 1954. Den jag har i min ägo gavs ut som LP-pocket. En serie SF av stundtals tvivelaktigt värde utgiven av Lindqvist förlag. Men det var den serien som först fick mig intresserad av SF när jag var 10–11 år. Serien ska innehålla 18 böcker varav jag nog läste lejonparten, lånade på Kramfors stadsbibliotek. Att jag i dag ska komma ihåg ens brottstycken ur någon av dem är föga troligt. Därför kan jag läsa dem utan ens ett uns av igenkännande. Jag hittade några stycken av dem på en loppis där försäljaren med kännarmin påstod att det var lite av kult runt dem därför fick jag betala 15: - st. Har hittat hela serien på Tradera för 350: -. Jag tror inte suget efter dem är överdrivet. Dock finns det på nätet både en och två bloggare som fascineras av omslagens lite klumpiga smått naivistiska layout. De är visserligen stilrena och en klar bild av hur pulp fiction såg ut vid den här tiden (1969–71). Som en liten tidskapsel av hur populärkultur marknadsfördes och till vilken målgrupp man sökte sig till. Undertecknad där inkluderad.

Historiens prolog är att en planet inte är tillräckligt bebolig så människorna börjar plantera in liv för att på några årtusenden kanske ha fått en planet som kan koloniseras. Tyvärr glöms den bort efter bara en inledande plantering och ett kryssningsskepp förliser senare i dess atmosfär och ett antal turister hamnar på planeten. Det går fyrtio generationer. Redan i prologen får vi alltså reda på att människan inte ska leka gud.

Vi får följa en stam som lever av de svampar som verkar vara det enda som produceras på planeten. De är jättelika, vilket också de insekter som lever där är. Människan har hamnat långt ner i näringskedjan. Burl är den protagonist vars utveckling vi får följa. Från ingenting till stammens ledare när han upptäcker att lite konstruktivt tänkande kan snäppa upp dem betydligt högre i sagda näringskedja. Återvinna den mänskliga värdigheten som innebär att man slår ihjäl allt som kommer i sin väg.

Jag kan knappast påstå att det är god litteratur men en bra värdemätare av ett amerikanskt samhälle i eran efter andra världskriget är det nog.

Soundtrack