Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Burestenen

Kategori: Lokal Historia S-vall

Vars skrift lyder: Barksven och Sigfast och Fride reste denna sten efter Bure, sin fader. Men Fartegn märkte.

Kallad både Nolbystenen och Burestenen. Bure är ju ett namn som gärna förknippas med Birsta och den Fale Bure vars minne finns vid Sköns kyrka. Dock har det flaggats, av Magnus Källström på Riksantikvarieämbetet, att stenen är feltolkad. Det kan stå Byri, vilket då inte kan beskrivas som något annat än ett elände för Bure-släkten. 

Det är bara den här stenen som har Fartegn som upphovsman. Om det nu inte finns ett antal runstenar inmurade i de kyrkor som uppfördes i närområdet under medeltiden. Varför man murade in runstenar i kyrkor är en egen lite akademisk fråga. Forskare har inte funnit något mönster. Det är lätt att tro att kristenheten ville utrota det hedniska arvet och den bästa besvärjelsen är att mura in dem i trons högborg, kyrkan. Så kan det också vara, men inte helt säkert. Man verkar inte ha ansträngt sig i onödan, det är bara stenar i kyrkans närhet som använts. Det finns också en koppling till stenar placerade vid gravhögar som verkar ha favoriserats. Att skapa en kontinuitet till heliga platser. Men också att kristnade ätter (som säkert också bekostade kyrkobyggandet) önskade att deras förfäders arv skulle byggas in, även det en kontinuitet. Verkar dock inte vara ett så stort forskningsområde och koncentrerar sig oftast till ett specifikt område.

Noterbart är att vid byggandet av Gudmundrå kyrka användes sten från den medeltida kyrkan vars ruin idag kan beskådas bakom OKQ8.

Fartegn kan i alla händelser ha släktkoppling till Nils Fartegnsson, Fartegn unge. Ja, samme person vars åminnelse finns vid redan nämnda Sköns kyrka. Det finns inga släktkopplingar mellan Bure och Fartegn på stenen i Nolby. Ändå har Buresläkten genom århundradena hävdat det på grund av att en av deras förfäder, Johan Bureus, ville putsa till släktens anor. Han använde Nolbystenen som enda källa. Fake news som Trump skulle ha uttryckt det om hans intresse varit svenska runstenar, vilket vi har tur att det inte är.

    
Burestenen. Runstenarna vid Sköns kyrka. Bure himself

Runstenarna vid Sköns kyrka har inte någon koppling till Bure, trots det har de intresserat ovan nämnda Magnus Källström. Dessa stenar har varit inmurade i kyrkan vilket inte Nolbystenen varit. Den står på den plats den hittades.

Nolby: Är troligtvis en förvanskning av Nordby, ett förled som är relativt vanligt förekommande.

Skön: Troligtvis från fornsvenskans skøn i betydelse säckliknande vik. Vilket inte verkar helt osannolikt då hela Birsta köpcentra och Ljustadalen ligger på gammal havsbotten.

Soundtrack