Max Pesos

På äventyr i verkligheten

På resa med Kapten Haddock

Kategori: Litteratur

Eftersom vi var flera stycken som läste Yarden av Kristian Lundberg blev det naturliga samtalsämnet vid fikabordet huruvida Kapten Haddock gjort en klassresa. Ni som inte vet vem Kapten Haddock är kan sluta läsa här. Eftersom det var flera som deltog i diskussionen blev det kanske inte riktigt klart vad vi trodde. Medelklassbakgrund var nog ändå det som vi kom mest överens om. Bland annat tog Herr Sju upp att Kaptenens svordomar på originalspråket anspelade på filosofer. Det var naturligtvis ingen som kunde motsäga detta. Men det antyder i så fall att han har en viss bildning. Vid ett tillfälle använder han Autodidakter som en svordom, vilket kanske stärker teorin om att han har en viss bildning och han kanske föraktar de som inte har utbildat sig. Det är väldigt långsökt, men i en blogg får man vara det.

Hans härkomst har diskuterats bland tintinkännare. Engelsmän och fransmän har velat lägga beslag på honom. Men det är tydligt bevisat flera gånger att han faktiskt är belgare, precis som Tintin. Konstigt vore det väl annars. Han blir inkallad till Belgiska kustflottan och i Koks i lasten syns det tydligt att han har ett belgiskt pass.

Men för att återgå till hans härkomst, eller snarare klass. Han är utbildad Kapten och bara ytterligare en i raden av flera sjöfarande Haddocks. Det är tydligt att det är ett vanligt yrke i släkten varav riddaren och kaptenen Francois Haddoque måste vara den mest kända. En mycket högt uppsatt person i Ludvig XIV´s flotta. Dessutom ägare till slottet Moulinsart. Ett slott som dock förlorats. Här kan man då fundera över hur släkten degenererat genom åren. Haddock själv bor i en lägenhet i Bryssel. Från ett slott till en lägenhet är vägen ganska lång. Det tycks mig som om ätten Haddock gjort en klassresa nedåt. Dock inte ända ner till rännstenen.  Serge Tisseron, en fransk psykiatriker, har djupdykt i Tintins värld och far världen runt och talar om det. Han påpekar att Haddocks adliga ursprung är taget från Herges egen värld. Hans okända farfar ska ha varit adlig. Han påpekar också att alla äventyr avlutas på Moulinsart och att det för Herge symboliserar en hemkomst, en försoning med sitt egna förflutna. Det är en sanning med modifikation. Haddock dyker upp först i album 9 (Krabban med guldklorna) och får sitt slott i album 12 (Rackham den rödes skatt). Detta i en samling som innefattar 24 album (inklusive Alfabetskonsten och Tintin i hajsjön). Men det är kanske hos Herge själv man ska hitta bakgrunden till Haddocks klasstillhörighet.

Nu är bakgrunden till de flesta karaktärer i Tintin okända. Vad vet vi om Tintins föräldrar exempelvis. Historierna utspelar sig här och nu. Bakgrunden är inte viktig. Den enda vars bakgrund vi vet något om är faktiskt Haddock. Den gode kaptenen försöker leva upp till sina adliga anor men är inte riktigt bekväm i rollen. Han visar vid flera tillfällen empati med de svagare i samhället, han är obrottsligt lojal mot Tintin, vad än den senare föreslår. Solidaritet är viktigt för honom även om det kanske inte är just det ordet han använder. När han visar upp sitt sjömanskap är det ställt utom all tvivel att det är hans rätta element. Han hör hemma bland råbarkade sjöbusar, arbetarklass. Men inte som en av dem utan som en betrodd ledare. Han är en av dem, samtidigt inte. Detta gör att jag tror att han börjat som skeppspojke och arbetat sig upp. Han vet vad det vill säga att vara längst ner i hierarkin och den pondus han erövrat och utstrålar ifrågasätts inte.

Om jag får sväva ut lite så tror jag att Haddock rymde hemifrån som liten. Från ett medelklasshem. Han tog hyra som skeppspojke och på grund av sin bakgrund har han haft lättare att ta sig till de kunskaper som slutligen lett honom till att bli kapten. Varför han rymde hemifrån kan vara svårare att förstå. Men om man super så mycket som han har gjort så är det något man vill glömma. Trots att han blir ”nykter” kan han inte låta bli att återvända till spriten eftersom han vet att det är ett mycket effektivt plåster på en trasig själ. Hans relation till den yngre Tintin tyder också på att han som en ställföreträdande fader försöker ge en son något som han inte själv fick. Hans koleriska framtoning kan vara ett arv efter fadern som kanske var bitter efter den klassresa ätten gjort i nedåtgående riktning.

Han återupprättar sin ätt genom att ta tillbaka Moulinsart. Visserligen är det Kalkyl som betalar det, men det är återerövrat i Haddocks namn. Man kan undra hur han tänker på sin fader vars bitterhet han upplevt. Eftersom han har svårt att anpassa sig till de manér som passar en slottsherre är det enkelt att föreställa sig att respekten för fadern blir än lägre. Att vara överklass är överskattat enligt Haddock. Men han lägger ner stor omsorg på att försöka så ingen kan beslå honom med att inte ha provat. Jag tror att han upplever sig själv som arbetarklass. Han har klassmässigt rest fram och tillbaka och säkert omedvetet bestämt sig var han hör hemma. Att han använder Autodidakt som en svordom tror jag vi får skylla på översättaren. Han är, enligt mitt resonemang, en själv.