Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Tao of the dead

Kategori: Musik

Bara att heta … And you  will know us by the trail of dead, förpliktar. Det här bandet har funnits I över sexton år men inte gjort något större väsen av sig. Åtminstone inte i min värld. Jag har hört dem några gånger och reflekterat över att de kunnat vara lite intressantare. På nya skivan Tao of dead är det som om de satsar alla sina sexton år på ett kort och öser på. Och de har lyckats skapa en rätt intressant variant på vad som är modernt i dag. För nyskapande känns det inte, kompetent däremot. Den där ljusa välmixade rösten har ingen udd, ingen karaktär. De krämar på med en ljudvägg som skulle gjort Phil Spector grön av avund. Det klingar i de musikhistoriska korridorerna av Yes, Nektar och samtida Muse. Alltså inte speciellt originellt.

De har en mängd korta låtar som, de flesta, försvinner spårlöst förbi. Så fläskar de på med över sexton minuter långa ”Strange news from another planet” vilken inte går lika spårlöst förbi. Dock är vibbarna från Nektars sjuttiotal allt för tydliga, även om ungdomarna kanske inte alls känner till bandet. Men som en kamrat en gång sa om Simpel Minds debutalbum angående att de liknade Roxy Music, sämre förebilder kan man ha.

Plattan är rätt roande och faktiskt värd sin plats i solen. Allt är, som någon annan sagt, redan gjort. Det krävs allt mer för att sticka ut och alla kan ju inte vara PJ Harvey.