Max Pesos

På äventyr i verkligheten

American Gods

Kategori: Film & TV

Originalserie, Amazon Prime.

Det är en evighet sedan jag läste boken, jag tyckte inte om den. Den amerikaproducerade serien kunde kanske rätta till det, jag har märkt att jag föredrar Gaiman och hans kompis Pratchetts historier när de överförs till det rörliga mediet. Särskilt när Gaiman står med i den långa räckan av manusförfattare och den lika långa räckan av producenter. Men det varslar också om att den amerikanska medieindustrin har gått ”all in” för att garantera en succé. Med betoning på industri. Ty jag har svårt att hitta en konstnärs lite mer känsliga fingrar. Man öser på med våld och sex (vars explicite passerat amerikansk censur förvånande nog) parat med ”djupa” sanningar som hasplas ur av den karaktär som för ögonblicket ska fördjupas.

Det är väl inte mer än rätt att den stora mängden invandrare till USA också fört med sig de gamla gudarna. Slaviska, germanska, västafrikanska, egyptiska gudar bildar ett lika multikulturellt gytter som den verkliga världen. De äldre gudarna är missbelåtna över sitt tillkortakommande i den nya världen där gudarna ”media, teknik och globalisering” styr. Survival of the fittest (ironiskt nog Darwins tes). Men Oden försöker slå tillbaka. Han vill samla de äldre gudarna för ett krig. Inte särskilt trovärdigt att de ska lyckas få den genomslagskraft som krävs för att slå ut det moderna sekulariserade samhället. Men det är inte svårt att förstå att Oden i dagens nöjesindustri med en värld av superhjältar tror att han har en chans. Han ber oss vrida klockan tillbaka. Han är en konservativ motherfucker.

En betydligt trovärdigare historia är Terry Pratchetts ”Små gudar” som arbetar efter samma tema men behandlar ämnet med den stora skopa satir som behövs. Jag har inte den blekaste aning om vad upphovsmakarna till den här serien vill att jag ska få uppleva. De nya gudarna har redan vunnit, det bevisas genom att det blivit både en säsong 2 och 3.

Gaiman är en fantastisk berättare, det lyser stundtals igenom. Men det räcker tyvärr inte, hur mycket pengar Jeff Bezos än slänger in.

Nej Tack

Soundtrack