Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Janusstenen

Kategori: Litteratur

Författare: Elly Griffiths

Andra boken om arkeologen  (ja, hon är väl egentligen osteolog) Ruth Galloway som hjälper polisman Nelson att lösa ett fall. Även denna gång hittas ett barn, begravd under en vägg (i Norwich) och en gammal historia rullas upp. Ja, det påminner allt för mycket om den första boken för att jag helt okritiskt kan låta det passera. Främst i händelseförloppet. Det får mig att fundera på om författaren verkligen mäktar med att variera historierna tillräckligt. Arkeologen/osteologen Galloway arbetar inom ett rätt snävt område där risken/möjligheten att något påträffas i Norfolk tillräckligt ofta, som kräver hennes expertis, är rätt ringa. Trovärdigheten balanserar med andra ord på en rätt slak lina.

Griffiths utvecklar alla karaktärer så att den dramaturgiska kroken inte ska sitta allt för löst. Men genren kriminalare/deckare utgör mer fond för en litteratur av det lättare slaget. Den allestädes närvarande dottern benämner det chick lit. Den genren har (kanske av naturliga skäl) helt passerat min verklighet. Är faktiskt glad att jag helt oförhappandes har fått bekantat mig med den även om jag inte är beredd att sprida några superlativ.

Men de historiska utvikningarna utifrån de arkeologiska utgrävningarna gör att jag finner historien lite mer intressant än sina konkurrenter. Men jag tvivlar starkt att mitt intresse ska hålla mer än över tre böcker. På ett sätt är det mer intressant hur mitt engagemang från första boken har fallit som en sten.

Soundtrack