Flickan under jorden
Kategori: Litteratur
Författare: Elly Griffiths
Griffths har lyckats med att kombinera några av mina största intressen i en serie böcker. Kriminalare bör kanske tilläggas, vilket jag mer uppskattar att se än att läsa. Det var den allestädes närvarande dottern som påpekade hur dessa intressen sammanföll i ett framgångsrikt försök att locka med mig till en resa i det fagra landskapet som romanerna utspelar sig i, Norfolk. Engelsk landsbygd är ytterligare en svaghet hos mig.
Men det är synnerligen läsvärt. Framförallt mejslar författaren fram trovärdiga karaktärer vilket är A och O i den här formen av litteratur. Vilket tydligt syns när det flyttas över till TV-mediet där väl snart sagt varje engelsk kriminalförfattare finns representerad. I år (2018) gavs den tionde boken ut, det brukar vara hälsosamt att sluta där och istället låta manusförfattare sträcka ut det längre, om det nu blir en TV-serie. Det har det ännu inte blivit, konstigt nog.
Det här den första av böckerna om arkeologen Ruth Galloway som hjälper polisen lösa mordfall. Man hittar liket av ett barn som dock visar sig vara ett betydligt äldre datum än vad polis Harry Nelson hoppats på. Han söker efter ett barn som försvann för tio år sedan. Det här barnet är från järnåldern och troligtvis offrat åt gudarna. Här kunde historien varit slut för Ruths del. Hon är inkallad som expert och efter sitt utlåtande är hon klar. Men den kemi som uppstår mellan Ruth och Nelson skapar drivkraft för att hon ska dras in än mer tills hon befinner sig i en situation där hennes gamla mentorer och vänner börjar titta snett på henne.
Allt utspelar sig i Kings´s Lynn i norra Norfolk, (en gammal Hansa-stad, i storleken av Härnösand skulle jag tippa) och de saltängar som ligger längs kusten utanför staden. En kust med förrädisk sumpmark och ett tidvatten som kan vara förödande om man är på fel plats vid rätt tillfälle. Mycket väl miljöbeskrivet.
Det är engelsk deckare när den är som bäst med karaktärer som engagerar. Lättläst, underhållande.