Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Wind River

Kategori: Film & TV

Kan nog kallas en modern Western, en genre jag är svag för. Utspelar sig i ett reservat och pekar på de svårigheter amerikansk lag skapar när brott begås och vems jurisdiktion som gäller där. Visas tydligt i en scen där FBI-agenten (Elisabeth Olsen) vill att brottet ska klassas som mord för att falla under FBI´s jurisdiktion. Den lokale reservatpolisen (Graham Greene) är luttrad, han vet hur långt ner på prioriteringslistan brott i reservaten hamnar.

Ursprungsbefolkningen i USA är fortfarande förtryckt. Filmen visar att även regissörer med ett gott syfte ändå låter vita straffa de vita som gjort något ont. Som om ursprungsbefolkningen inte är kapabla att driva sin egen rättvisa. De blir statister till och med i sina egna liv.

Trots det blir det ett mycket habilt hantverk av regissör Taylor Sheridan, "a man with a mission" som det verkar. Huvudrollen verkar vara gjord för Jeremy Rennes. Han borde göra mer sådant här i stället för att hoppa och skutta i marveluniversumet. Musik av Nick Cave och Warren Ellis. Streama på Viddla.

Klart sevärd

Soundtrack