Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Halsviksravinen

Kategori: Istället för vykort, Lokal Historia K-fors

Man hittar inte alltid information om Halsviksravinen i de olika turistinformationskällor som finns runt Kramfors kommun. Kan det bero på att de helt enkelt tagit slut på grund av det stora intresse naturreservatet tilldrar sig? Eller har man beställt för få broschyrer till förmån för de om Skuleberget, turistmagneten? Eller så är jag kanske bara dålig på att leta.

För unik är ravinen med sina orkidéer och sin vildvuxna skog vars vindfällen visar upp imponerande rotsystem som dragits med i fallet och som vida översteg undertecknads blygsamma längd. Man minns den fromme moderns varning att inte leka vid dessa. Det var efterhållet när träden ramlat över den välanvända stigen (många verkar hitta hit ändå). Det blev aldrig svårframkomligt.

Som namnet antyder är det en ravin. Man går ner för att sedan gå upp. Det kan bli svettigt en varm sommardag. Halvvägs kommer man till en havsvik. Den lockar inte precis till bad. Vilket är märkligt eftersom jag mycket väl minns att jag badade där i princip varje dag när jag växte upp. Men man är förstås lite kräsnare idag.

Besök gärna ravinen då solen står lite lågt, den spelar som vackrast i bladverket då och turen blir kanske inte så svettig.

 

Soundtrack