Max Pesos

På äventyr i verkligheten

I skuggan av min bror

Kategori: Litteratur

Författare: Uwe Timm

Karl-Heinz Timm tar värvning hos Waffen-SS, en nazistisk armékår av frivilliga med den rätta ideologiska inställningen. Från början en rent tysk kår underställd Hitlers regim, men under strid underställd den tyska armén, Wehrmacht. Karl-Heinz skickas till östfronten där han avlider 1943 efter att bägge benen amputerats, endast 19 år gammal.

Karl-Heinz skriver dagbok, trots att det är förbjudet. Uwe Timm bläddrar försiktigt i den och försöker förstå sin bror. Uwe bläddrar också i breven som brodern skickade, fogar samman en bild av en människa formad av en förödmjukande mellankrigstid som skapar ett samhälle där våldet blir vardag. Timm refererar flera gånger till Christopher Brownings "Reservbataljon 101", samma fascination av hur vanliga tyska män kunde förmås till att verkställa de exempellösa brott som begicks.

Timm letar i deras pappas bakgrund vilket till sist blir en form av förklaring utan att det någonsin egentligen blir riktigt fastställt varför den tyska befolkningen kunde låta allt ske. Det är vanliga människor, som du och jag. Det kan också hända oss, vi kan alla bli de förorättade som söker revansch, till vilket pris som helst. Det enda som krävs är en karismatisk politiker som leder oss.

Timm berättar på ett väldigt försiktigt undrande sätt. Det blir en historia om hur en vanlig tysk familj drabbas av kriget och hur skyldiga de är.

Tillsammans med Browning ger böckerna ett väldigt intressant perspektiv på Tyskland och dess skuld.

Nomad

Soundtrack