Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Långröset på Klapern

Kategori: Historia

Strax norr om Söderhamn i Svartvik på en liten kulle (som heter Klapern enligt kartan) ligger ett märkligt gravröse. Det längsta jag sett. Det verkar som man byggt gravarna så tätt att det blivit ett enda långt röse. Daterat till bronsålder. RAA har inte så mycket information om platsen men den ingår i ett internationellt EU-samarbete med baltiska länder, Cult Identity, vilket gjort att en informationsskylt satts upp. Den informerar mer generellt om vad bronsåldern är och innebär för vårt kulturlandskap, inte något om just denna grav. Hittar inget om det företagits någon utgrävning, men det är knappast troligt. Vem ska bekosta den?

 
Projektet verkar vila i den form av förfäders-kult som begravningsområden utgjorde. Påpeka likheterna från fynd runt hela Östersjön. Handelsutbyte över vattnet gjorde att en gemensam kultur uppstod och som vi nog kan säga består än i dag. Skandinavien – Finland – Baltikum har gemensam historia, där även Ryssland tidigare ingick. Visserligen innehöll den en hel del våld, men handelsutbytet var nog inledningsvis det som tog störst utrymme. Att jämföra med den lika märkliga gravsättningen på Fanön från samma tidsperiod.

Hur denna kult såg ut är naturligtvis omöjlig att besvara. Det blir rena spekulationer. Men eftersom det är en ekonomi som till stor del bygger på jordbruk, jakt och fiske är det inte allt för djärvt att tro fruktbarhet och dess kretsgång var ett viktigt inslag. Bronsåldersmänniskan såg tydligt var förfäderna tagit vägen i träden som växte, bären i skogen och i arvet som var dem själva. I alla fall om jag rätt tolkat de antropologiska resultat jag läst. Men att klart förstå den tidens världsbild är svårt.

 
Platsen är väldigt lättillgänglig. Det rör sig inte om mer än 100 m promenad från vägen. I dag 38 m ö h. Vid den tiden låg den alltså kustnära, skala bort typ 30 m så förstår man ungefär var strandlinjen gick. Om jag inte helt misstar mig kan det ha varit en ö. Gravarna har rasat där stenkistorna legat. Tidens gång eller plundring kan vara svårt att sia om. Några gravfynd verkar inte vara gjorda så det senare kan vara högst troligt. När gravarna dessutom är så tydliga.

Soundtrack