Max Pesos

På äventyr i verkligheten

New York

Kategori: Istället för vykort

"There is no luggage boxes in New York since 9/11"

Det var svaret vi fick på Central Station när vi sökte någonstans att stuva undan vårt bagage innan flyget hem. Terrordåd får påföljder som påverkar även små detaljer. Och det var sant, det finns verkligen inga bagageboxar. Men vår värd i lägenheten vi hyrt hjälpte oss i några timmar innan de nya gästerna kom.

Det är stort New York. Ofattbart stort. Vi hyrde en lägenhet i East Harlem, spansktalande område. I de mindre affärerna pratade de inte ens engelska. Men det var charmigt även om det bara två kvarter bort var betydligt ruffigare med tomma och rivningsfärdiga hus. Där gick vi inte sent på kvällen. Men ytterligare något kvarter bort var det lugnt igen, rejäla kontraster. Promenadavstånd till Central Park, lika ofattbart stort det. Vi trodde att vi gått igenom parken och hittat en ny grön oas, men det var fortfarande Central Park. Såg Strawberry Fields och besökte Guggenheim. Det senare var lite av en besvikelse. Halva museet var stängt, det gick inte att vandra ner längs loftgångarna. Såg däremot en mycket underhållande iransk konstnär under rubriken "Contemporary art of the Middle East and North Africa", kommer tyvärr inte ihåg namnet. Rätt värdelös information för er läsare egentligen, men så är det i alla fall.

Finns en hel del gratis att göra i större städer. Allt måste inte kosta. Vi såg Shakespeare i Bryant Park, gick en guidad tur i Greenwich Village och tillbringade en hel eftermiddag där under en kulturfestival. Teater, musik, dans och två av de mäktigaste beatboxare jag någonsin hört. Den ena av dem freestylade också, sanslös på att improvisera. Det var också en mindre parad.

Så var vi en kväll på Apollo Theater, amatörernas afton. De som var dåliga buades av scenen. Allt presenterat i en grymt svängig motownmiljö. Besökte också Ground Zero, imponerande och en mer påtaglig påminnelse om redan nämnda händelse. High line, som väl var lite överreklamerat. Några museum varav ett var ett hangarfartyg. Hängde nere vid vattnet och drack Gin o Tonic. Allt som allt var det en lyckad resa som gav mersmak.

Vi hyrde en lägenhet via Airbnb. Det kan rekommenderas. Man kommer närmare den normala staden, den som inte är proppfull av turister och envetna försäljare. Rekommenderar också att köpa veckobiljett på tunnelbanan. Väl utbyggt system som dessutom är relativt lätt att fatta. Staden är så stor så man orkar inte gå hela tiden. Tunnelbanan går dessutom nästan ända ut till flygplatsen (JFK).

   

 
 

   

 

Soundtrack