Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Kyrkstigen Styrnäs

Kategori: Borgar, Istället för vykort, Lokal Historia K-fors

Byborna I Myckelby gick över Åskottsberget för att komma till Styrnäs kyrkan. Stigen har bevarats och är en mycket naturskön vandring med flera informationsskyltar om älggropar och gränsstenar som då inte heller blir svårfunna. Här ska också finnas en fornborg, enligt Fornsök. Med en brasklapp dock. Informationen är ålderstigen och RA finner området olämpligt för en borg, vilket jag håller med om. Terrängen är inte speciellt svårforcerad och en mur torde bli oändligt lång, det finns inga naturliga branter annat än i östlig riktning. Alltså inte mot älven. Trots det talas det om en ”skans” på informationstavlorna. Att det inte finns några rester av skansen förklaras med att byggstenarna användes i byggandet av den nya kyrkan. Det finns dessutom ett stenbrott, det krävdes mycket sten. Med ett stort mått av fantasi kan vissa anhopningar av sten ses som rester av ett försvarsverk. Men det är knappast troligt.

 Gränssten mellan Myckelby och Styrnäs

På andra sidan älven syns Rogstaklippan med sin fornborg. Vid stranden ligger Styresholm medeltida fogdeborg. Den tidigare medeltida kyrkan var dessutom bygd för försvar vilket indikerar att behovet av ett försvar var nödvändigt även på norra sidan om älven. Men kanske ligger en fornborg längre upp efter älven. Holm visar upp gravhögar från folkvandring- och Vendeltid samt att i området även hittades en stor silverskatt (visserligen av senare datum). Holmsberget kan vara en kandidat.

Men en sån här krispig dag på gränsen mellan sensommar och höst med vackert väder, då är detta en mycket trevlig utflykt. Jag gick inte ända fram till Myckelby, tillbringade mestadels tiden på bergets topp letandes efter spår av fornborgar. Stigen vid Styrnäs hittas bakom sockenstugan. 

 Rester efter en skans?

Åskottsberget: Enligt en av skyltarna kommer namnet från att man tidigare avlossat skott från berget. Varför förtäljer inte historien. Dock har där varit gökotta vilket åsamkade kantorn en del bekymmer. Han var tvungen att först blåsa i en trumpet från kyrktornet för att sedan i en hast ta sig upp på berget. Det var troligtvis en andfådd kantor som anlände, förhoppningsvis i tid.

Styrnäs: Efterleden syftar på den utskjutande udde som kyrkan ligger på. Styr (adjektiv stiuri) ska syfta på älven eller kanske dess mynning (idag vid Hammarsbron) I betydelsen ”stark, ståtlig”. Förleden hittas även på motsatta sidan av älven i Styresholm.

Myckelby: Även här har förledet betydelse stor (fornsvenska mykil). Syftar antagligen på den största gården vid Dämstasjön.

Soundtrack