Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Ångermanländingar

Kategori: Litteratur, Lokal Historia K-fors

- Humoresker och skisser

Författare: Walter Hülphers

Väldigt nationalromantiskt liten novellsamling. Det är brusande älvar, susande björkar, täta granskogar och män som är män. Givetvis också kvinnor som är kvinnor, allt enligt gängse syn anno 1900.

Hülphers är född i Styrnäs 1871, norr om Kramfors. Hans far var kamrer vid Ångermanälvens Flottarförening och strängt religiös. Hülphers brottades livet igenom med religiöst grubbleri och politiska ideologier. Han ska för en tid varit redaktör för "Nationalsocialistisk tidning", nazisten Birger Furugårds husorgan, men titeln redaktör kan vara något överdriven. Han deltog i finska inbördeskriget, på den vita sidan får man anta. En komplex figur vars texter nog kan förtjäna åtminstone några minuter. I alla fall om man är intresserad av litteratur från landskapet.

Ångermanländingar är hans andra bok. Har ni någon gång sett en svensk trettiotalsfilm, svart-vit och överdriven dramaturgi, så har ni känslan som novellerna förmedlar. Det är svårt, så här drygt hundra år senare, att se det som något annat än ett melodram på en inte allt för hög nivå. En del berättelser ter sig inte mer än som skisser (som undertiteln antyder). Bland annat finns "Ett minne" om Pelle Molin som måste ses som en ren hyllning till denna man bland män som vågade gå sin egen väg. Det finns också ett kortare teaterstycke som jag tyckte höll väl låg nivå. Men det övriga är ett väl bevarat minne av en tid som svunnit. När älven brusade fritt och försåg Ådalen med timmer och ett sakta växande välstånd trots den enorma klasskillnaden som rådde. Man stod fortfarande med handen i mössan inne hos disponenten, hans ord var lag. Hülphers sympatier för den arbetande befolkningen lyser igenom. Även de antipatier han hyste mot dem som drog nytta av dem. Trots det var han uppenbarligen antikommunist.