Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Ankare

Kategori: Litteratur

Författare: Klas Östergren

I en liten by vid den österlenska kusten bor den vinddriva existensen Thomas Wulff-Hansen. En man med ett förflutet. Men också rätt misslyckad i det mesta han tagit sig för. Hans försök att bli framgångsrik entreprenör har aldrig krönts med någon framgång. Det har snarare lett honom in i en återvändsgränd som han lite håglöst försöker hitta ut ur. Till och med hans överlevnadsinstinkt har fått sig en rejäl törn och det enda resultat som livet gett honom är ett kopiöst drickande. Wulff-Hansen är gravt alkoholiserad.

Den enda inkomsten har han från sin fiskebåt som han använder främst till smuggelresor. Oftast på uppdrag från en tidigare affärskompanjon. Det är riskabelt, romanen spinner runt en sådan resa som inte utfallit riktigt som tänkt var. Samtidigt kommer hans fru och barn på besök och det blir väldigt tydligt att vår huvudkaraktär har svårt att hantera de två situationerna. En lång sekvens beskriver ett besök på en marknad där han hamnar i ett delirium där fantasi och verklighet flyter samman. Mycket väl beskrivet, som en otäck mardröm.

 Östergren kan verkligen berätta, utan att säga för mycket. Man tillåts själv fabulera runt den vagt beskrivna bakgrunden. De flesta av hans romaner innehåller figurer av tvivelaktig karaktär vilka lever någonstans i utkanten av det sociala samhället. Så även här. Till och med sonen är en lätt excentrisk miniatyrspegling av sin far.

Soundtrack