Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Lektioner i överlevnad

Kategori: Film & TV

Fonden är andra världskriget, ett koncentrationsläger i Frankrike. En belgisk jude tillfångatas men utger sig för att vara perser. Vilket passar lägerkommendanten bra. Han är intresserad av att lära sig farsi. Han förbereder sig för ett liv efter kriget som restaurangägare i Teheran. Problemet är att den förmente persern inte kan ett ord farsi. Han hittar på ett språk eftersom och med tysk noggrannhet lär sig kommendanten.

Det låter som en komedi men är mer ett drama som visar det dagliga livet i ett läger. Vakter som flirtar med varandra, utflykter, språkundervisning. Blandat med det tyska kollektivets förtryck, som ingår i samma vardag. Relationer utvecklas och avvecklas. Det språk som de omaka paret delar kan ändå inte överbrygga skillnaden i herrefolk och slav även om kommendanten upplever det så.

En rysk manusförfattare, ukrainsk regissör, belarusiska pengar. En film från 2020. Det är inte så länge sen. En argentinare och en tysk i huvudrollerna gör det verkligen till en internationell film.

Klart sevärd

Soundtrack