Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Jerusalem - Biografi

Kategori: Historia, Litteratur

Författare: Simon Sebag Montefiore

Lite ovanligt med en biografi över en stad men så är det en av världens äldsta och mest omstridda städer. Kan man sin Bibel vet man att stadens historia är full av våld av just bibliska proportioner. "Go old testament on you" är ett uttryck som verkligen har substans. Det formligen rinner blod på gatorna när egyptier, assyrier och perser erövrar staden, sådär i förbigående, på väg till ett större slagfält. Emellanåt kan den judiska befolkningen styra sig själva, som under kung David. Jerusalem är ett eget kungarike med lika storslagna planer som sina gigantiska grannar. Ibland fungerar det, men oftast inte.

Bibeln är en av urkunderna som används. På ett mycket moderat sätt. I de flesta fall bör en händelse kunna verifieras på mer än ett ställe eller via arkeologiska utgrävningar. Fotnötterna är många och stundtals väldigt långa. Har författaren tvivel redogörs dessa. Han sätter dessutom verkligen staden i dess rätta kontext. Omgiven av betydligt mäktigare riken som bara behöver hosta till för att de skyddande murarna ska raseras och templet ersättas med en kyrka eller en moské. Biografin gör det betydligt enklare att förstå stadens betydelse för olika riktningar inom den religiösa sfären. Dess symboliska värde. Det ökar dessutom förståelsen för situationen i regionen. Inte bara för den judiska befolkningen utan för alla etniska, politiska, religiösa grupperingar som kan tänkas finnas där.

Men visst hänger mycket av berättelserna upp sig på härskare och imperier, den vanliga människan blir en statist. Påminner stundtals om de historielektioner man fick sig till livs i grundskolan för hundra år sedan. Inte alls Peter Englunds genomlysande av alla skikt i ett samhälle. Det blir också ibland väl anekdotiskt med lakoniska fotnötter om hur den ena eller den andra härskaren avled som genom en slump. Det lakoniska ger det hela en humoristisk tvist som jag är osäker på om författaren avsett. Men det förekommer även hela avsnitt som på samma anekdotiska sätt berättar om de personer som spelat en stor roll i staden och dessa karaktärers excentriska leverne tar ibland upp oförtjänt mycket plats. Författaren är särskilt förtjust i den skörlevnad som alltid förekommit i staden eller i de exempellösa fester som olika potentater ordnat.

Den blodiga berättelsen fortsätter in i modern tid och det är ingen hejd på hur de extrema religionsutövarna kan ta till vilka medel som helst för att bemästra ett heligt område. Till och med inne i kyrkorna kan olika kristna trosinriktningar bokstavligt talat slåss om rättigheter eller utrymme. Det enklaste vore att överlämna staden till extremister och ortodoxt troende så att resten av världen får se att ingen religion går fri från utövande av våld i sina mest extrema former. De sekulariserade kan lämna platsen. Det är trots allt bara en fattig avkrok i världen som Montefiore så riktigt påpekar. Dock tycks det mig som att även delar av det sekulariserade judiska samhället har låst sig fast vid staden och vissa politiker hävdar bestämt att Jerusalem är Israels huvudstad. Odelad. Även detta tar författaren upp.

I huvudsak tycker jag att det judiska folket kommer ut med ett mer högburet huvud än någon annan folkgrupp eller trosinriktning. Då författaren tillhör en ätt som haft signifikativt inflytande över staden som rika judiska välgörare misstänker jag att han kan ha ett syfte. Men det kan mycket väl vara så att bekänna sig till Judendomen är ett lika allvarligt brott här som på de flesta ställen runt världen och därmed får man platsen längst ner i hierarkin. Vilket inte ger så mycket utrymme att delta i de flesta blodiga excesser som annat än offer. Det tar de å andra sidan igen nu när de befinner sig högst upp i samma hierarki.

En intressant detalj är den särställning arkeologin tar i staden. Att via historisk hårdvara säkerställa sitt arv till staden är antagligen dess viktigaste syfte. Men de gräver faktiskt fram några rent fantastiska artefakter och delar av staden som varit begravd i tusentals år.

Helheten är ändå en mycket läsvärd historisk guide över städernas stad.