Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Fotohandlaren i Bizonien

Kategori: Historia, Litteratur

Författare: Jan Bergman

Bizonien är de amerikanska och brittiska zonerna som upprättas efter andra världskriget i Tyskland,. Senare tillkommer även Frankrikes zon och det hela utvecklas till Västtyskland. I denna zon verkar en fotohandlare, Heinrich Schneider (ett alias, fotohandlarens riktiga namn vet endast författaren, och ett antal underrättelsetjänster förstås). Historien är ett försök att nysta upp vem denna man är. Arbetar han åt öst eller väst? Det är en tilltrasslad fråga som fascinerar författaren, dock inte mig. Det tycks mig som att det är en fråga som han snubblat över i arbetet med sekreterarklubben och inte kunnat lämna. Han löser inte problemet, enbart redovisar hur komplex frågan är.

Däremot berättar han om uppbyggnaden av den tyska underrättelsetjänsten som till en början verkar bestå enbart av nazister som tidigare arbetat inom olika nazistiska organisationer. I den här pragmatiska världen bryr sig ingen om vem du arbetat för tidigare. Du har ett värde som består i kontaktnät och den information du väljer att delge. Samtidigt som nyckelpersonerna ser till att rädda vad som räddas kan av de nazistiska topparna och vårda och finansiera en ideologi så att den kan bestå. Det är en historia som intresserar mig betydligt mer.

Även om jag tycker boken saknar riktning, den blir endast en redogörelse för kunskap om hur segrarna i andra världskriget försöker skapa ordning, finner jag den rätt intressant. Bergman har otvetydigt kunskaper om underrättelseverksamhet i Europa under kriget och dess påföljande kalla krig som få kan ståta med. Så mycket att han inte kan berätta allt. Då blir historien om fotohandlaren lite lam, men dess kontext desto intressantare. Jag vet inte riktigt vad han själv tyckte var viktigast att berätta. Det blir i alla händelser ändå läsvärt.

Soundtrack