Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Pirater ute och seglar

Kategori: Allmänt

Jag kände mig föranlåten att ta kontakt med Piratpartiet då de på sin hemsida säger att de "Vill släppa kulturen fri". Jag visste inte att den var instängd och tycker definitivt att den ska släppas fri. Jag har i min enfald trott att kulturen alltid har varit fri, ja här i Sverige då. Jag har kunnat gå och se de mest samhällskritiska teaterpjäser, förfasats över någon rysk konstnär som biter folk och kallar det installation. Det har inte varit någon som har begränsat kulturutbudet.

Men efter att tagit kontakt med dem fick jag svar. Deras policy verkar grunda sig på "ett musikstycke, ett TV-program eller annat media som generellt idag betraktas som en produkt". Det vill säga, går att ladda ner från nätet. Det verkar inte alls ha något att göra med exempelvis författares rätt till sina verk. Det är Madonna och Sopranos för hela slanten, misstänker jag.

Piratpartiet vill begränsa upphovsrätten till fem år. Så på min direkta fråga: är det möjligt för ett förlag att ta vilken författares verk som helst efter fem år och trycka upp i nyupplaga, sälja och håva hem hela vinsten själv, var svaret ett otvetydigt ja. Samma gällde även exempelvis en teaterpjäs. Vem som helst kan efter fem år sätta upp en pjäs utan att upphovsmannen får ett öre.

Jag lever kanske i en helt främmande värld. Men något som inte har något värde efter fem år hade antagligen inget större värde ens när det producerades. Men det gäller kanske helt andra överlevnadslagar inom den kultur som finns tillgänglig på nätet.

Jag tycker definitivt att upphovslagarna måste justeras. Men upphovsrätt till sitt alster bör man ha åtminstone tills man dör. Och efterlevande bör i alla fall kunna få lägga ett veto mot att alster används inom något som upphovsmannen inte anser rätt. Att exempelvis sånger används i ett politiskt sammanhang som upphovsmannen aldrig hade tänkt sig att stötta.

Men man funderar över hur genomtänkt piratpartiet är. Upphovslagen skyddar inte bara Warner bros och deras anhang.