Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Främling i Paradiset

Kategori: Litteratur, SF

Författare: Isaac Asimov

Novellsamling från 1976. Tidigare utgivet material från olika tidningar som författaren samlat i bokformat. Kommentarer till varje novell om varför han skrev den och till vem. Då det är beställningar från tidskrifter är temat bestämt av beställaren och det känns ibland lite trångt. Lite långsökt och en del historier rinner lite ut i sanden. Jag tycker att författaren gör sig bättre i ett längre format.

Asimov rör sig i ett eget universum där referensramen är återkommande karaktärer eller händelser. Centralt är robotlagarna. Författaren testar oupphörligen dess hållbarhet och det är väl mest tydligt i "Jubileumsmänniskan", filmad med Robin Williams i huvudrollen (200-års mannen). En robot som hävdar sin rätt att bli behandlad som en människa. Måste nog skam till sägandes erkänna att jag tycker filmen är bättre än novellen. Asimovs kortare texter tycker jag ofta ger ett intryck av att han bara maler på om ett ämne han själv finner intressant och hans intresse övertrumfar läsarens.

Utgåvan är synnerligen illa behandlad. Mängder av stavfel. Man får känslan av att den skeppats iväg till tryckeriet fortfarande i korrektur. Detta trots att jag har upplagan som tryckts 1980. Mycket slarvigt av Bokförlaget Plus (som inte verkar existera idag). Översättaren Gunnar Gällmo tycker jag också bitvis misslyckats. Vilket kan tyckas märkligt, man kan knappast kalla honom oerfaren.

Ytterligare en märklig sak är att 1980 års utgåva verkar betinga ett högre pris hos antikvariaten.

Soundtrack