Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Dirk Gently´s holistic detective agency

Kategori: Litteratur, SF

Författare: Douglas Adams

Måste sägas tydligt. Den serie som Netflix skapat har nästan inget gemensamt med de böcker som de inspirerats av. Men, den har Douglas Adams ande, som den allestädes närvarande dottern uttryckte det. TV-serien är en psykedelisk gräddbakelse, vem tycker inte om det? Men jag ansåg mig förpliktigad att läsa om romanerna då jag inte kände igen historien och började naturligtvis med den första. Det har gått cirka trettio år sedan jag sist läste dem.

Man måste läsa halva romanen innan Gently dyker upp för första gången. Innan har han bara nämnts och förekommit i ett telefonsamtal under ett misslyckat inbrottsförsök. Ditintills är det istället ett antal andra karaktärer som etableras, de flesta anknutna till dataföretaget Wayforward Technologies II. Ja, förutom den  elektriska munken och hans häst. Bokens anslag är mäktigt med ett öde landskap och denne munk som blickar ut över det. Han är annorstädes. Just då i alla fall.

Problemet Dirk ställs inför är ett mord, vilket han negligerar och istället koncentrerar sig på att lösa ett trolleritrick, utifrån devisen att allt hänger samman. Så delar av TV-serien känns igen. Även att det cirkulerar runt tidsresor.

Dirk Gently befinner sig på en lite högre litterär nivå än Liftarens Guide Till Galaxen. Adams har ett lite lakoniskt sätt att se på händelser och klä dem i ett språk som är både lätt raljerande, ironiskt och självklart. Enbart byggandet av meningar gör romanen till mycket läsvärd. Eftersom det är en Detektivhistoria bygger Adams den därefter. Det är bitar som ska passas ihop för att ge oss läsare en lösning som vi finner nöjaktig. Bitarna ska dessutom presenteras eftersom och ge oss en chans att lösa mysteriet. Premissen är att vi accepterar att lösningen kan vara nästan vad som helst, inkluderat en icke-lösning. Om den nu behöver lösas, kanske det inte ens är ett mysterium.

Soundtrack