Max Pesos

På äventyr i verkligheten

En svensk i förändring?

Kategori: Allmänt

Läste en krönika som anmärkte att svensken inte är så mycket för förändringar. Fick mig att fundera ett tag. Det är ungefär som att Jantelagen är något vi svenskar anammar till 100%. De som säger så är oftast de som irriterar sig över att andra inte har samma åsikt som dom själva. Att folk är så fruktansvärt inskränkta att de inte kan se att den idé man har kommit på är sååå bra, eller att folk helt enkelt inte vill göra som denna antijantelagmänniska vill. Att naturligtvis alla svenskar är så inskränkta och styrda av Jantelagen att de är rädda för förändringar. Det slår aldrig den här personen att den idé eller åsikt han/hon företräder helt enkelt är dålig.


Jag motsätter mig att svensken är konservativ och oftast är emot förändringar. Sverige är ett land som har utvecklats enormt under de sista 150 åren. Vi har gått från bondesamhälle till ett industrisamhälle och sen vidare till det nuvarande informationssamhället. 1995 var Sverige det mobiltelefontätaste landet i världen. Vet inte hur det ser ut idag, men vi ligger säkert bland topp tio. Datortäthet, tillgång till bredband, där är vi också bland de bästa i världen. Svenska företag är mycket, mycket framgångsrika inom dataspel. Spotify är svenskt liksom dess antites, Pirate bay. Under nittiotalet låg vi trea i världen när det gäller musikexport. Flera svenska band är stora runt om i världen. Det senare är en intressant sak när det gäller dessa Jantelagsmänniskor. När ett svenskt band slår utomlands men inte i Sverige så heter det att vi inte fattar hur bra de är. Inget om att musiken bara helt enkelt inte slår här precis som mycket musik i övriga världen inte slår på hemmaplan, men väldigt bra på en världsmarknad. Måste man tycka om något bara för att man gör det i Köln? Kom ihåg att Jimi Hendrix var tvungen att åka till London för att slå igenom.


Ovanstående resonemang tycker jag snarare tyder på att svensken är en vaken och följsam individ som dessutom vet att tjäna pengar i en värld som är föränderlig. Ja, inte Pirate Bay då. Men förnuftet kan inte nå alla skrymslen och vrår.


En annan sak som faktiskt är anmärkningsvärd. När det kommer nya sporter brukar Sverige alltid vara duktiga inledningsvis. Sen, när resten av världen vaknar, så brukar vi bli akterseglade. Men tyder inte det också på att svenskar är pigga på det som är nytt, men när kapitalet får tag i trenden och pengar börjar flöda måste vi faktiskt stå och se på när andra nationer seglar förbi. De stora pengarna finns nere på kontinenten eller over there.


För övrigt måste jag tycka att det är höjden av ironi att Ice T gestaltar en polis i Law & order: SVU.