Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Värdet av en vara

Kategori: Allmänt

Jag har försökt mig på att sälja både böcker och vinylskivor och lärde mig att värdet på något är verifierat först när du har pengarna i din hand. Eller tvärtom, när du beslutat att betala en viss summa för något och verkligen gjort det. Då är varan värd det.

 

Vad gäller böcker och vinylskivor krävs det snarare att du hittar rätt köpare än att de hittar dig. Då jag drev ett litet antikvariat hade jag en grupp köpare för en viss typ av litteratur. En snubbe för fiskeböcker, en för idrottsböcker, en för ungdomsdeckare etc. etc. Det underlättade mycket och såg till att en viss typ av litteratur höll ett visst pris. Hade jag utvecklat det ytterligare hade jag till sist hamnat i den sitsen att köparna uppsökte mig istället för tvärtom.

 

Med vinyl var det inte lika lätt. Speciellt märkte jag det på mig själv. Jag var inte beredd att betala vad som helst för en relativt svårhittad skiva. Men ville å andra sidan ha bra betalt för de jag hade. Jag har ingen riktig överblick av hur det ser ut idag men ser på Tradera att går man ut med för högt utropsbud så får man inga köpare.

 

Men vill man tjäna pengar på böcker eller vinylskivor krävs det, i alla fall inledningsvis, en väldigt stor insats i arbete och pengar. Som vilket företag som helst.