Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Sen for jag hem

Kategori: Litteratur

Författare: Karin Smirnoff

Förra boken avslutades med en cliffhanger som här inledningsvis får sin abrupta avslutning. Det färgar hela romanen, följer tätt inpå när janakippo på ett sätt öppnar sig mot världen. Hon lämnar rent fysiskt Smalånger, utmanar sig själv och når en viss framgång. Dock inte så att hon på något sätt ändrar sig. Hon fortsätter fjärma sig från människor samtidigt som hon söker närhet. Men den här berättelsen skiljer sig en hel del från de andra två. Öppnare. Egentligen omöjlig att recensera eller förklara, precis som de två tidigare.

Samma korthuggna ofullständiga språk som man bara kapitulerar inför. Ren njutning att läsa. Jag vill nog påstå att detta är måste-litteratur. Det här är nu en trilogi, om det blir en fortsättning låter jag vara osagt, men Smirnoff har flaggat lite vagt för det.

Det ska nu göras TV-serie. Till våren sätter Teater Västernorrland upp en pjäs baserad på böckerna. Full förståeligt. Vad jag kan ha svårt att greppa är att böckerna är översatta till andra språk. Hur översätter man det här språket till engelska, italienska? Men det visar också hur universellt litteratur är. En bra historia är en bra historia är en bra historia.

Soundtrack