Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Birds of passage

Kategori: Film & TV

I norra Colombia sticker en halvö ut, Guajira. Där finns ursprungsbefolkningen Wayuu. Under 80-talet när jag läste historia på Umeå Universitet upptäckte jag dem under ett arbete med landets historia. Halvön uppfattades då som en av de farligaste platserna i världen och centrum för landets marijuanasmuggling. Ett folk som inte låtit sig kuvats av spanjorerna och som nu utnyttjade efterfrågan av droger från det stora landet i norr. Colombia var under den här tiden världens största exportör av marijuana och det var ursprungsbefolkningen som styrde handeln. Birds of passage skildrar perioden och tiden som ledde fram till den.

Samproduktion mellan ett antal länder, vilket antagligen krävs när pengar ska skrapas ihop för att få en tillräckligt bra produktion när den inte ska utspelas i ett anglosaxiskt land. Filmen regisseras av ett inhemskt colombianskt gift par, Ciro Guerra & Cristina Gallego (numera skilda). Filmen spelades in på plats i Guajira med vad jag förstår inhemska skådespelare från ursprungsbefolkningen.

Det är en klans uppgång och fall där girighet och stolthet inte går att separera. Det är en urgammal kultur som ska uppehållas samtidigt som den ska stå emot trycket från världen utanför som styrs av insatt kapital. Hierarkin kan närmast beskrivas som italiensk maffia där den lokala statusen är viktigare än allt annat och klanens välfärd ska vara det som överskuggar allt.

Min uppsats om Colombia fick en liten slagsida av min fascination över folkgruppen, dess okuvlighet och dess behandling av västerländsk tillgång och efterfrågan. Jag fick dock godkänt. Så dyker det upp en spelfilm med det jag beskrev i den. Trettio år senare! Det är tydligen inte bara jag som har bergtagits av frågan.

Mycket bra manus, bra skådespelare och en återhållsam regi som låter historien ha sin gång utan att låta våldet ta överhand. Hittas för tillfället på SVT play.

Mycket sevärd.

Soundtrack