Max Pesos

På äventyr i verkligheten

En dag kommer allt det här att bli ditt

Kategori: Film & TV

Regissör Andreas Öhman konfronterar sig själv, vilket jag tror att han även gjorde i Remake. Händelsen som ligger som ett vibrato under hela berättelsen kommer från regissörens eget liv.

Karin Franz Körlof spelar Lisa, serietecknare och det yngsta syskonet i en familj som träffas hemma hos föräldrarna på hemgården, en skogsfastighet i ett bedövande vackert ångermanländskt landskap. Men det skaver och det skaver mest hos Lisa som besvärjer det med svordomar som led hon av tourettes syndrom. Hon spelar både antagonist och protagonist. En inte särskilt sympatisk figur.

Ni som tror att detta är en dramakomedi kommer att bli besvikna. Den är svart som de tjärnar man kan stöta på i skogen. Så djup att man inte vet vad som döljs långt där nere. Är man från trakten, medveten om vad som har hänt blir det nästan plågsamt att se filmen. Inspelat dock med en rolig teknik där surströmmingar eller träd tar ton. Scenografin är där Öhman själv är uppväxt. Djuped, ett stenkast från Ångermanälven.

Snyggt och innovativt filmat, bra manus och mycket bra skådisar (Haber och Reuter som föräldrar bland annat). Till och med en aning pedagogisk när vi får förklarat för oss tidsperspektivet i skogsbruk. Det är inte du som ska skörda de plantor som sätts, det är dina barnbarn. Vilket också förklara titeln. Vill man besöka den typ av skog som finns i filmen kan man besöka Holmsberget i Holm, norr om Undrom.

Läs gärna här vad Andreas säger om sin film (jag vet att det är en betalsida, men man kan även skaffa ett gratiskonto, osäker dock på vad det innefattar).

Mycket sevärd

Soundtrack