Holmsberget
Kategori: Istället för vykort, Lokal Historia K-fors

Det finns en körbar väg runt till baksidan, så bestigningen var inte så ansträngande och den glesa vackra skogen var lättframkomlig och en ren fröjd att gå i. Jag passerade några älggropar (utmärkta på Fornsök) och fann till min glädje några fågelfångstfällor (ej utmärkta på Fornsök), eller i alla fall rester av.

Någon annan får avgöra om de rester som jag fann av en trolig borgmur verkligen är det. De låg i den sydliga sluttningen mot älven, där berget är som högst. Massiva rester av sten som rasat och som i vissa fall blivit mossbevuxna samt spår av kallmurade lämningar. Problemet är kanske att resterna fanns där det var som brantast och att jag hade svårt att se några lika tydliga tecken mot norr där framkomligheten, som redan nämnts, inte erbjuder några svårigheter. Någon form av skydd bör även ha funnits i den riktningen. Det har visserligen gått ca: 1 500 år, de eventuella murresterna kan använts runt om i nejden till bostäder eller ladugårdar. Framför allt kanske till de tre medeltida kyrkorna som finns i bergets närhet. Någonstans måste stenen tas. Styrnäs kyrka erkänner till och med att de tagit från en fornborgs murrester. Det var kanske Holmsberget de egentligen menade. I öster fanns något som kan tolkas som rester, men inte lika tydliga.

År man bara intresserad av en trevlig dag i skogen kan jag rekommendera berget. Utsikten blir naturligtvis enastående men skyms till stor del av skog så någon panoramavy är svårt att få till.
Holm: Ska troligtvis härstamma från den holme som tidigare låg tvärs över älven. Idag har den vuxit ihop med den motsatta stranden, men heter fortfarande Holmsholmen. I skrifter så tidigt som 1535, så namnet är troligen riktigt gammalt.