Max Pesos

På äventyr i verkligheten

IKEA tar ansvar

Kategori: Allmänt

"Vi har ett enormt ansvar att kunden inte ska behöva känna sig beroende att ta bilen för att kunna handla" - Ikeas Sverigechef.

När jag läser artikeln i DN måste jag förundras över denna totalsvängning i IKEAs marknadsstrategi. De har, mig veterligt, medvetet lagt sina stora varuhus utanför citykärnorna under en väldigt lång period. I akt och mening, får man förmoda, att inget ska störa konsumenten under konsumtionen. Att åka till IKEA ska vara synonymt med en familjeutflykt. Det vill säga, bilen är en högst väsentlig del av det här konceptet.

Men nu har det svängt. IKEA vill att Stockholm stad ska bekosta en tunnelbanestation i slakthusområdet för att slå upp ytterligare ett varuhus. En blå låda som är peaken av den design de har försett oss med genom åren. De har blivit miljömedvetna, men det är samhället som ska bekosta det nypåfunna konceptet. Precis som vi fått göra tidigare, men då har resultatet istället blivit utarmade citykärnor. Ja, nu måste läsaren lyfta blicken från huvudstaden och blicka ut över resten av landet, oftast kallat landsbygden. Där har företaget dragit till sig handeln som en magnet, i Sundsvalls fall till en åker cirka en mil utanför stadskärnan. Med de lokala politikernas hjälp utökas detta mammons tempelområde till förfång för innerstadshandeln och handeln i de närliggande kommunerna. Tråkigt nog är den här trenden inte ett isolerat sundsvallsproblem. I många fall krävs det inte längre ett IKEA för att förskjuta hela handeln till ett område där parkeringsytan är det mest väsentliga.

Man kan fråga sig var politikernas visioner finns. Det är tyvärr inte något nytt att om de stora marknadsaktörerna säger hoppa så frågar lokalpolitikern "hur högt?". En tidigare stadsarkitekt ville faktiskt riva Sundsvalls stenstad för att ge utrymme för modernare byggnader. Petersviks sekelskiftesvillor rivs just nu för att ge utrymme för en hamn i regi av SCA. Dock har företaget tydligen inte skjutit till sin del av pengarna än.

Ett fullt fungerande näringsliv är nödvändigt för en orts överlevnad. Det opponerar jag mig inte emot. Men samma näringsliv har väl också ett samhällsansvar för att medborgarna ska kunna ha en dräglig tillvaro. Och med ansvar menar jag inte, som på träpatronernas tid, tillhandahålla en handelsbod dit hela lönen gick för att kunna överleva. Kanske kunde de tänka lite mer humant och strunta i de kortsiktiga vinsterna. Hur bisarrt det än låter i deras öron.

Nu finns det några lama protester till IKEAs förslag bland Stockholms lokalpolitiker. Men Kamprad & Co kommer nog att få som de vill i slutända. Jag önska bara att deras miljömedvetenhet hade väckts lite tidigare och att våra lokalpolitiker hade haft lite mer stake i sig så att landsorten hade haft chans att överleva. Sundsvall city är snart en förort till det arkitektoniska underverket Birsta.