Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Baleariska trender

Kategori: Musik

Baleariska trender, det ni. Jag har läst om dessa trender i olika bloggar varandes en självklarhet som alla borde känna till.

Det gör inte jag. Däremot har jag fått lära mig att de Baleariska öarna är en ögrupp utanför Spanien vars huvudö är Mallorca. Att man pratar katalanska och spanska där.

Men det finns uppenbarligen ett sound som är baleariskt. En "fusion av disco, house, techno och lite lagom mycket chilloutdoftande ambient" (Mats Almegård, Groove). Se där.

Efter mycket sökande på nätet hittade jag en god representant för stilen. Michael Mayer, en tysk DJ. Efter ytterligare lite sökande hans skivbolag, Kompakt. Ett tyskt bolag, och här började jag ana oråd.

Kopplar man ihop Mallorca, Ibiza och en tysk är det nästan tvärsäkert att det blir något eurotechnoaktigt. Mycket riktigt. Ut genom mina små högtalare strömmade det där obegripliga soundet som jag kan förstå om man gillar efter några öl och ett proppfullt dansgolv. Men att bara lyssna på! Tack och lov för generationsklyftan.

Jag har alltid varit svag för tysk musik. Jag älskade Kraftwerk, vilket är det närmaste man kan komma dessa ljudmattor. Älskade, ty idag förstår jag inte varför.

Band som däremot hållit genom åren är Amon Düül II och Can. Krautrock när den är som bäst. Rock är väl egentligen inte riktigt rätt epitet. Musiken är experimentell och rör sig helt obesvärat mellan olika genrer. De kan bygga upp enorma ljudmattor som är bra så intressantare än eurotechno. Hett tips är "Mother sky" med Can.

Värdiga arvtagare i Sverige är Silverbullit och Audionom. De senare lite väl valpiga, men helt klart inne på rätt spår.