Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Croneman på gott och ont

Kategori: Sport, typ

Johan Croneman är en krönikör på DN som ofta raljerar och ondgör sig över företeelser runt om i världen, företrädesvis inom sportens värld. Beklagar ofta att han blir mailbombad av allmänheten när han haft en åsikt. En åsikt som underförstått grundar sig i "sunt förnuft" (tänk Bert Karlsson ungefär). Det innebär att han oftast är arg och har till och med prisats för det (av Bonniers naturligtvis).

Hans senaste krönika hyllar dock Lars Lagerbäck efter att först ha ondgjort sig över lottningen till Champions och Europa leauge. Men han avslutar med att kommentera SHL-finalen med något som jag hört till leda. "En hockeyfinal kräver ett storstadslag".

Jag måste börja med att fråga vilket stöd han har för den åsikten. Är det för lite publik (snabb koll på TV-statistiken visar att finalerna har höga tittarsiffror, så det är kanske publiken på plats som saknas)? Vilken statistik har han för att underbygga detta antagande? Vad är det som skulle bli bättre av att ett storstadslag var med? Hur definierar Croneman storstad? Jag är rädd för att han anser att allt utanför tullarna är landsort, men är det då inte enklare att skriva att det är ett stockholmslag som saknas?

I sportens värld är det bara resultaten som räknas. Istället för att gnälla bör man kanske koncentrera sig på att skapa sig ett lag som kan slåss om titeln. Det är tack vare landsorten som hockeyn är så pass livskraftig som den är trots att den är helt genomkommersialiserad ( vi får leva med att vissa lag klappar igenom när den ekonomiska börda blir för tung). Vad som förvånar är att stockholmslagen inte kan skapa sig förutsättningarna för att slåss i slutspelet. En storstadsregion som borde vara full av potentiella sponsorer.

Trots detta kan jag tycka att Croneman kan vara rätt nöjsam att läsa med sina provokationer. Men när han blir sådär stockholmskt självcentrerad blir man bara trött.