Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Jule Verne-magasinet

Kategori: Litteratur, SF

En antologi ur 40-talets populäraste novellmagasin.

Redigering: Jan Myrdal

Han har en nostalgisk ådra Myrdal som ger sig mest tillkänna genom en vurm för Mekano och detta Magasin. Som namnet antyder är det SF-noveller det handlar om. Kvalitén är högst blandad, med titlar som ”Knipsluge Hanks skenande tidsmaskin” går det inte att förvänta sig annat. Det är mer entusiasmen än kunnandet som driver flertalet av författarna. Trots det finns det några storheter representerade, som Asimov och Bradbury. Men det är tidigt i deras författarskap, de har inte riktigt blommat ut.

Att intresset för SF var så stort I Sverige vid den här tiden (1940–47) är imponerande. Titeln pekar sturskt på att de var populärast. Vet inte hur stort intresset för den här typen av litteratur är i dag. Filmer inom genren räknas väl i alla fall till de mest inkomstbringande.

Trots att SF-författare ska ligga i framkant vad gäller innovation och de senaste vetenskapliga rönen har det inte nått till språket. Pluralformen av verb används genomgående. En av de större akademiska råkurren inom svensk skriven text gäller just det. Engelska låneord bleknar i jämförelse. Men trots det äro novellerna av rätt nöjsam karaktär. Man får vara kravlös.

Den här typen av litteratur kan hittas på de flesta loppisar, om de orkar sortera i sitt utbud.

Soundtrack