Max Pesos

På äventyr i verkligheten

The Sisters brothers

Kategori: Film & TV

Det verkar som att det bara är icke-amerikaner som kan skapa en Western värd genren. Förlagan är visserligen en bok av kanadensiska författaren Patrick deWitt men produktionen är europeisk, inspelad i Spanien. Ungefär som Brimstone. Även här handlar det om mäns makt och vad den gör med de barn som de fostrar men även hur olika barnen kan bli. En blir fyrkantigt neurotisk, en annan bedövar sig med alkohol.

De två bröderna Sisters (John C Reilly & Joaquin Phoenix) försörjer sig som gunslingers åt en entreprenör, Kommendanten. De är duktiga yrkesmän som inte hänfaller åt mer våld än nödvändigt. Att döda effektivt är tillräckligt.

En annan av kommendantens anställda, spåraren Morris (Jake Gyllenhaal), har spårat och påträffat en kemist som ska tas av daga, vilket är brödernas jobb. De ska träffas vid en given plats och där ska affären avslutas.

Dock tar historien en annan vändning. Den utvecklas till en roadtrip, en jakt. För att sen ta ytterligare en vändning där man sitter och funderar på om det är en bild av det nuvarande USA man ser, med en hänsynslös jakt på kapitalutveckling oavsett miljökostnaderna. Kemisten blir vetenskapen som uppfinner metoder (tänk fracking) som de inte riktigt vill ta ansvar för samtidigt som de målar upp ett idealistiskt samhälle där alla ska vara jämlikar. Nästan som en Tv-pastor eller de sektliknande kristna församlingar som finns i det stora landet, mormoner o dyl. Men innan detta kan förverkligas måste enorma summor pengar införskaffas. Det går inte att göra någonting i USA om du inte har pengar. Den här kemisten är en väldigt komplex karaktär, som en förvirrad liberal som inte förstår hur det komplexa systemet i USA fungerar och som därmed öppnar för hårdföra kapitalstarka intressen att helt ta över. De som har bestämt spelreglerna men följer dem bara själv om det gynnar dem.

Historien som berättas har ett antal lager och kan säkert tolkas på ett helt annat sätt än vad jag gör. Mycket skickligt regisserat av fransmannen Jacgues Audiard med bland annat Rust and bone på sitt samvete. Kemisten spelas av engelsk-pakistanska Riz Ahmed, aktivist, skådis och rappare. Filmen växer till något större efter att den riktigt fått sjunka in. Men det är också en alldeles utmärkt Western med revolverdueller, salooner, vacker natur och dammiga vägar.

Klart sevärd

Soundtrack