Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Den sjätte mannen

Kategori: Litteratur

Författare: Arne Norlin

Norlin har i sanning skrivit en uppsjö av böcker, för barn. Den enda jag känner till är böckerna om Nussekudden, utan att ens läst någon av dem. Men det tyder på ett väldigt framgångsrikt författarskap riktat mot yngre. Att skriva för vuxna är dock inte riktigt samma sak. Han har inte lyckats med att tillräckligt utveckla sitt språk för en vuxen, mer kräsen publik. Det finns en förklarande ton, som om författaren inte riktigt litar på att läsaren förstår, inte är kapabel att tänka själv.

Romanen utspelar sig till viss del i Kramfors kommun och har den ödesdigra dagen 1931, när svensk militär sköt på svenska arbetare, som utgångspunkt. Förutom de fem som avled försvann en person anställd av polisen. Man kan tycka att ett sådant försvinnande borde väcka intresse trots tragedin. Men det gör det inte. Försvinnandet förbigås med tystnad och Norlin skapar en trovärdig historia till varför ingen utredning startas. Trovärdigheten är betydligt svagare till varför detta fortfarande är en sådan het potatis att romanens huvudkaraktär journalisten Nils Ek mordhotas.

Norlin lyckas hålla liv och spänning i historien, men textens spänst motsvarar en ungdomsbok.

Nils Ek är i mångt och mycket Arne Norlin själv. Född och uppvuxen i Lungvik med en far som ska ha gått i demonstrationståget, arbetar på en stor svensk dagstidning.

Anledningen till att undertecknad läser den är naturligtvis kopplingen till Ådalen. Precis som i Rotvälta uppvisar författaren en kännedom om trakten som nästintill liknar en guidad tur. Sådant är svårt att motstå.

Soundtrack