Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Generation Y revisited

Kategori: Allmänt

Ann Charlott Altstadt ger den där generation Y en avhyvling i en krönika i Aftonbladet. Hon spyr ut sin galla över modebloggarna som sätter dagordningen för hur man ska vara i dagens samhälle. I alla fall om man är ung och tillhör ovanstående generation. Hon är obetydligt yngre än undertecknad och jag förstår precis vartenda ord hon säger. Fast jag håller definitivt inte med. Den generation som hon angriper är väl relativt oskyldiga till att bli exponerade av de hypade modebloggarna. De utsätts som alla tidigare generationer för kapitalets urval av produkter. Just nu säljer dessa unga kvinnor, bäst av alla kan jag tro. När Ann Charlotte var ung var det Malcolm McLaren och Vivianne Westwood som dikterade hur en tillräckligt hipp ungdom skulle se ut. De hade inget internet att tillgå. Tänk vad Malcolm hade kunnat utsätta oss för. Det verkar som om hon retar sig mest på att det är ett antal väldigt unga kvinnor som får agera skyltfönster och att de inte begriper vilka marionetter de är. Ingen begriper när marknadsekonomin agerar, inte förrän efteråt, när de redan varit till banken.

Men jag imponeras av vilken välskriven krönika det är. Hon tar själv upp att hon saknar Oscar Wildes flyende penna vad gäller innehållet hos dessa modebloggare, men jag nöjer mig med hennes. Hon prickar dessutom in några riktigt bra poänger. Bland annat entreprenörskapet som har flyttat in i gymnasiets kursplaner. Det är vad jag alltid har sagt. Världens bäst marknadsförda rörelse/ideologi är marknadsekonomin. Att dagens ungdomar sitter mitt i skottfältet för den rår de faktiskt inte för. Det får nog vår generation ta på sig.

Det finns tillräckligt med innovativa, kreativa och väldigt smarta ungdomar inom generation Y för att även de ska överleva och förfasa sig över ungdomar under 2020-30 talet.

Blondinbellas svar på SVT debatt ger i alla fall Altstadt rätt i att dagens modeskribenter absolut inte är så flyhänta i sitt skrivande som Wilde. Men vem är det? En mycket indignerad ung kvinna ger svar på tal och hon må vara aningslös men hon har all rätt i att vara arg. Bara för att hon anses blåst betyder det inte att hela hennes generation är det. Jag kan tyvärr inte ha någon åsikt om det förra men vet med säkerhet att det senare inte är sant.

Debatten fortsätter med ett inlägg av SSU som väl faktiskt tar fokus på vad det ska handla om. Arbetslösheten bland ungdomar, de som inte kan eller vågar begära högre lön av sin arbetsgivare då alternativet är att åter stå på gatan. Ni vet, vi vanliga dödliga som inte har tillgång till Aftonbladets kultursidor eller lyckats (som uppenbarligen alla kan) med att bli en känd modebloggare.

Roligaste inlägget i hela debatten är faktiskt några kommentarer på driva-eget-se. Där besvaras kommentaren ” En artikel till om Blondinbella och jag skriker högt!” med ”Du lär få skrika förgäves”.