Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Generation Y

Kategori: Allmänt

Allt om tidskrifter är en tidning som ges ut av Sveriges Tidskrifter ” Sveriges största branschorganisation inom medievärlden” som de uttrycker det själv. Den dimper ner två gånger per år i min brevlåda på den skola som jag arbetar i. Varför, funderade jag ett tag. Men det är väl i egenskap av textkommunikation och medielärare.

De hade i alla fall en väldigt intressant liten artikel om Generation Y. Bästa sättet att leda dem. Efter att ha läst den tvivlar jag att de går att leda över huvud taget. Egensinniga små krabater som ständigt letar nya projekt att sätta tänderna i. För er som funderar, Generation Y är födda på 80-talet. Jag är själv far till två stycken.

Nu är artikeln skriven utifrån mediebranschen. Där ska man vara så där kreativ och tempot ska vara uppskruvat till max oavsett vilket årtionde du är född i. Och, det är nog bara i den branschen man kan vara så egensinnig som det beskrivs. Har du ett ”normalt” arbete är det nog andra regler som gäller. Kommer man ständigt indrällande två timmar försent är det nog ingen idé att dyka upp alls till sist. Det är i alla fall vad er chef kommer att säga.

Men beskrivningen att de kan hantera 5 informationskällor samtidigt är nästan en underskattning. Det mest imponerande är att de verkligen tar in all information och kan svara relativt redigt på vad de sett eller hört. Åtminstone om det är något som intresserar dem. Min generation stannar vid hanterandet av sorgliga 1,4 informationskällor, det är den mängd vi kan hantera samtidigt. Ett exempel är väderprognosen på TV. Jag ser den varje dag men har ändå aldrig någon kunskap om vad det ska bli för väder. Så själv kan jag nog inte ta in mer än 0,8 informationskällor samtidigt.

Men som helhet verkar det vara en generation som arbetar hårt, bara på ett helt annat sätt än vad vi äldre är vana vid. Det kan jag nog hålla med om.

Samma tidning tar också upp att ”vi kommer att tröttna på nätet”. Istället kommer det vara appar som gäller. Är allt för off pist när det gäller spörsmålet. Jag har noll koll på appar och vad som är skillnaden gentemot nätet. Men det måste vara till förfång för Generation Y som verkar ha specialiserat sig på att ta på sig jobb som är utanför deras kompetens.  De lär sig vad det handlar om via några youtubeklipp och antagligen wikipedia och klarar sen av det. Galant dessutom om man dömer av artikeln. Ja, ja, de ska väl bli gamla de också någon dag och sitta och förvåna sig över kommande generationers kompetens.