Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Ödskläppen

Kategori: Lokal Historia K-fors

Jag trodde att alla kramforsbor kände till Kläppen. Den skogsklädda lilla bergsknallen intill Svandammen. Som barn lekte vi indianer och cowboys där och senare i tonåren ersattes tomahawken av en mellanölsburk. Men för min egen syster var platsen okänd, eller i alla fall till namnet. Det är lite svårt att missa kullen. Hon hade dock ingen relation till den.

Föga anade jag att det låg gravar från både sten- och bronsålder där. De kunde dessutom ha varit svåra att hitta om inte tekniska kontoret rensat upp. Och om vi inte haft två mycket kunniga ciceroner som både visade och berättade om platsen på ett väldigt målande sätt. Jag erinrar mig bara namnet på en av dem, Lena Hermansson. Mannen som berättade hade ett namn som slunkit igenom mitt såll till minne. Men alla åhörare var så kunniga att det stundtals var mer diskussion än föreläsning. Mycket underhållande för en lokalhistorisk intresserad. Bland annat byanamnet Öds ursprung  penetrerades ordentligt.

Allt skedde under Arkeologidagen. En dag alla bör skriva in i sin almanacka till nästa år.

 Gravhögar blir sällan rättvisa på bild

Kläppen. "Liten bergkulle", vilket stämmer rätt bra. Kläpp är ymnigt förekommande både självständigt och som efterled. Har även betydelsen "torpställe".

Soundtrack