Öd
Kategori: Lokal Historia K-fors
Nedre Öd ter sig som en rätt stillsam tillvaro att vistas i. Men så har det inte alltid varit. Kramforsviken, eller Sqvällsviken som det hette fordom, har haft en betydligt livligare historia. Den tog emot Sqvällsåns vatten, det vill säga Kramforsån, eller Östbyån eller till och med Sjöbyn som den har benämnts på äldre kartor. Tvärån säger alla som bor väster om Östby. Kärt barn många namn.
Med tanke på alla fartyg som låg i viken är det inte konstigt att det utvecklades en kommers som är vanlig i hamnar och som stöder sig på människans inre drifter. Musik, sprit och ohämmad sexuell aktivitet.
Redan 1852 inkallas en bonde till sockenstämman för att stå till svar för att bedrivit lönnkrog i en stugbyggnad på Öds udden vari ” Därstädes vistande åtskilliga kvinnspersoner, vilka genom otuktigt levnadssätt dels fördärva sig själva, dels genom dåligt exempel menligt inverka på den uppväxande ungdomen, som i större samlingar från grannskapet inställa sig varje söndag för att dansa, och varemellan slagsmål och oväsen förekommer, ibland mellan dem själva och andra gånger med sjöfolket”.
Detta lönnkrögeri i Öd är ett ständigt återkommande problem som man försöker lösa på olika sätt. 1859 skrivs det i sockenstämmans protokoll:
”Erfarenheten visar beklagligen, att ungdomen på flerfaldigt sätt iakttar ett högst osedligt uppförande, synnerligen genom de nästan dagligen förekommande danstillställningarna, varvid mycket pengar ges ut på spirituösa drycker, kaffe och cigaretter utom spelmanspengar, så man må utan överdrift kunna säga, att ungdomen uppväxer sig själv till fördärv och förr eller senare i följd av lättfärdigt levnadssätt faller fattigvårdsstyrelsen till last. Hemmansägarna gå förlustiga tjänstehjonen arbete, då ringa förmåga återstår att sköta sina sysslor och åtskilligt förekommer i uppenbar strid mot sedlighet och tuktighet och en mängd oäkta barn födas, som få underhållas av fattigvårdsstyrelsen. Sommartid kommer en mängd sjöfolk till danstillställningarna, varigenom venerisk smitta sprids och slagsmål äga rum. ”
Det var inte nog med att ungdomen fördärvades i detta Sodom & Gomorra som Öd utgjorde, de skulle antagligen falla samhället till last dessutom. Noterbart är väl att Kramforsviken som industriellt centrum inte riktigt nått sin höjdpunkt än.
Öd är inte det lättaste att tyda rent etymologiskt. Det kan syfta på att det tidigare varit ett obebott ställe, vilket kanske kan vara förståligt då Öds udde inte lämnar så mycket till övers att odla på. Men det kan också ha betydelsen Ödesböle, i Jämtland lika med ett övergivit boställe på grund av exempelvis digerdöden. Men det kan lika väl vara sprunget ur det fornsvenska mansnamnet Ödihr (Ödeshögs troliga namngrund). Ska vi gå ännu längre tillbaka har det kan det ha betydelsen ”öper” som är lika med egendom och som i sin tur troligtvis är sprunget ur isländska ”audr” vilket betyder rikedom. Ja, herregud, att bo i Öd och inte ha en aning om vad det betyder, vilket öde. Tilläggas bör att både de fornsvenska och isländska stavningarna innehåller bokstäver som jag, trots idogt sökande, inte kunde hitta på mitt tangentbord.
Sqväll är ännu svårare. Hittar inte något om det förutom det engelska ordet ”sqvall” som har betydelsen ”häftig vågrörelse”. Inte alls långsökt. Om det är viken som i sin tur gett namnet till ån. Men eftersom viken är en rätt naturlig hamn, där det inte förekommer några svallvågor känns det inte riktigt rätt även om ordet sqvall gärna för tankarna till svall. Såvida det inte är ån som orsakat dessa svallvågor. Tål att tänkas på. Hittade också i ett gammalt tyskt lexikon ordet ”sqvall” som då faktiskt betyder bäck. I alla händelser verkar ordet ha med vatten att göra, vilket kanske inte är så konstigt.
Östby borde alltså ligga öster om Kramfors men ligger istället i väster. Men det är väl en påminnelse om hur ungt Kramfors egentligen är. Den enda förklaringen som experterna kan tänka sig är förhållandet till byn Överfälle och Östby är alltså dess östligaste utpost. Det är väl något omvänt idag, storleksmässigt.