Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Tredje världskrig

Kategori: Allmänt

Finns det någon anledning att tycka att det Putin gör har sin riktighet? Att hans sätt att resonera faktiskt kan grunda sig i att västvärldens ingripande i Kosovo har satt agendan för hur stater får agera för att skydda en del av en annans stats befolkning. Oavsett hur stor eller liten den är. Det bör kanske påpekas att Kosovo inte har erkänts av alla. Grekland säger bland annat att de "aldrig kommer att erkänna Kosovo som en självständig stat". Ryssland har naturligtvis inte heller gjort det. Här hamnar väl Putin i ett moraliskt dilemma när han agerar som väst trots att han anser det förkastligt. Hans argument blir att det är ryssar som behöver skydd.

 

Det finns några stater vars befolkning utgörs av en stor procent ryssar. Kazakstan (drygt 20%), Transnistria (drygt 30%), Estland, Lettland (drygt 20%) etc. Över huvud taget finns det en mängd stater som anser sig ha problem med olika etniska grupperingar inom landets gränser eller att den egna befolkningen är boende någon annanstans än inom statens gränser. Vi får inte glömma bort kriget mellan Armenien och Azerbadjan gällande enklaver (eller exklaver beroende på vilket perspektiv man använder). Ryssarnas invasion av Georgien.

 

Använder sig ryssarna av den argumentationen att de måste skydda sin befolkning är nog inte Turchynovs varning för ett tredje världskrig så bisarr. Vem som helst kan efter detta resa sig upp och mena att skyddet av den egna befolkningen överskuggar allt annat och stater är "tvungna" att ta till vapen för att uppfylla den nationella plikten". Ungefär som Hitler gjorde. Tänkte inte EU och USA på detta när Kosovofrågan skulle avgöras?

 

Vi får inte glömma att det redan har gjorts. Tjeckoslovakiens delning var fredlig, vilket man inte kan säga om Jugoslaviens eller Sudans, det senare med rika naturtillgångar på spel. Risken att etniska konflikter blossar upp är högst troliga i Afrika, forna Sovjet och Östeuropa. Lägg därtill Kinas ekonomiska expansion, religiösa konflikter, statslösa etniska grupperingar, den alltmer ökande korruptionen (även i Sverige) så hamnar vi till sist i en politisk situation där nationalistiska högergrupperingar får allt mer fotfäste vilket gör att de mer vänsterorienterade grupperingarna blir allt mer våldsbenägna. Turchynovs varning kan visa sig mer sann än vi vill erkänna, visserligen som ett mer lågintensivt krig än de tidigare världskrigen och säkert på helt andra frontavsnitt än vårt trygga Europa. Kanske är det så att det redan pågår.