Max Pesos

På äventyr i verkligheten

I fyra par skor

Kategori: Litteratur

Författare: Detta Prada

 

Författaren låter oss kliva i fyra olika karaktärers skor för att få fyra olika synvinklar på en historia. Varje karaktär får var sitt kapitel och läsaren tillåts sitta i förarsätet då vi hela tiden ligger steget före. Vi vet hur de andra karaktärerna tänker och tycker och ser den röda tråden och därmed varför de dras till varandra. Det är spridning på både kultur och ålder men det faller sig helt naturligt att de stöter i varandra. Går in och ut i varandras liv, påverkar varandra.

 

Fonden utgörs av ett stort internationellt svenskt företag vars VD är en av karaktärerna. Han vill sätta ett etiskt perspektiv i hur företaget arbetar vilket med tiden visar sig vara en rätt dum idé. Särskilt som etiken hos honom själv är allt annat än god. Han delar de andra karaktärernas vilsenhet i tillvaron. Ingen vet vart de är på väg. Har knappt en aning om varifrån de kommer. Barndomen river och sliter och föräldraskapet ser jag som en viktig ingrediens i hur historien får en framåtrörelse. De ständiga blickar som karaktärerna förstulet slänger över sin axel för att se var de en gång startade ger historien en fast punkt. Var karaktärerna är just nu och varför. Utom för den yngste karaktären som försöker hitta en plats i livet utan någon förälder som hjälper genom att peka ut riktningen. Hennes sökande efter en manlig förebild kröns med framgång då hon träffar Fabio, litteraturvetaren som är så vilse i tillvaron att det enda han kan klänga sig fast vid är Magisk Realism. Vilket inte den här historien sorterar under. Detta är en högst trovärdig roman, realistisk ut i fingerspetsarna i sin beskrivning av karaktärer och den gråa stockholmsmiljö de rör sig i. Eller för all del den medie- och företagsvärld som målas upp, en miljö som författaren säkert är hemtam i.

 

Alla karaktärer drivs mot en brytpunkt. De hamnar där trots att de stretar mot men som läsare förstår man att det är oundvikligt. Författaren bygger ett förtroende, ett samförstånd där vi delar förståelsen med henne.

 

Bokdebutant.se