Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Surf

Kategori: Musik

Surf music förknippas oftast med Beach Boys. The lazy days at the beach. Vilket det inte var inledningsvis. Dick Dale, en tidig representant för genren menar att de inte har något med varandra att göra. Visserligen handlade Bech Boys musik om att surfa och hänga på stranden så per se opponerar han inte mot beteckningen, men menar att originalet, som oftast var instrumental musik baserad runt en elgitarr som imiterade hur vågorna bröts mot stranden, är vad som verkligen är surf music. Ställer man de olika stilarna bredvid varandra hör man hur olika de är. Men det är nog bara en purist som bryr sig, knappast en affär för Patentverket. Brian Wilson från Beach Boys ska ha hatat genrebenämningen.

Beach Boys var mer besläktad med den stämsång som ett antal grupper slog igenom med under 40- och 50-talet. Doo Wop. Men de hade naturligtvis skruvat till det med den allt populärare genren Rock´n Roll. Elgitarrer, en annan rytm och plockade bort nonsensorden som gett genren dess namn. Kan knappast sägas vara lik denna föregångare heller, annat än i den vackra stämsången, vilken även Beatles anammade. Bägge banden hade ett för sin tid ett unikt sound men det var den engelska vågen med Beatles i spetsen som under tidigt 60-tal punkterade den amerikanska surfvågen helt.

Beach Boys positiva syn på bilar ynglade av sig till ytterligare en genre, Hot Rod, som prisade den frihet den amerikanska bilen gav till den gryende storkonsumenten tonåringar. Det var en genre som uppfanns i enbart kommersiella syften. Den går knappt att skilja från Beach Boys men handlar enbart om bilar.

Redan under 70-talet började surf sitt återtåg via genren Surf Punk. Den tycker jag nog är livaktig än i dag och kan nog inte underordna sig någon av de tidigare nämnda genren, frågan är om den underordna sig någonting. Dess innehåll spretar åt så många håll. Jag kan tycka att svenska Robert Jonson and the punchdrunks i alla fall lyfter upp Dick Dales mantel, med den äran. I övrigt tycker jag mest det handlar om att musiker gillar tidig Surf Music (vilken som helst verkar det som) för att det ska lanseras som Surf Punk.

Oaktat så inser man att det gitarrspel Dick Dale uppfann, eller den stämsång som Beach Boys presenterade har haft efterföljare intill denna dag. Genrer är uppfinningar av musikskribenter och förlag. Inte så mycket att lita på. Fatta själv!

Soundtrack