Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Nya människor i fel ordning

Kategori: Litteratur

Författare: Jonas Karlsson

Det är en begränsad samling karaktärer som förekommer både perifert och centralt i novellerna. De går in och ut i varandras berättelser som utspelas i olika tidsskeenden i deras liv. De är naivt unga eller resignerade vuxna. Karlsson beskriver dem alla på ett väldigt initierat sätt.

Karlssons berättelser har en början en mitt och ett slut till skillnad från Raymond Carvers noveller. De lämnar en lite nöjdare. Man får ett avslut. Så leker han åter med perspektivet där läsaren bjuds in i andra person perspektivet (du), vilket är ett högst ovanligt perspektiv att använda. Du får chansen att vara en tonåring i en period när väldigt mycket händer. Naturligtvis klarar Karlsson denna litterära övning galant.

Men pärlan är Tre meter Hornsgatan. En novell som en av karaktärerna säger sig ska skriva och som vi sen får läsa. Den ligger mitt i boken och uppvisar en författares vedermödor där jag tycker att Karlsson, som den skådespelare han också är, river den fjärde väggen. Det är ett mycket underhållande stycke text som måste vara något av det bästa jag läst under rubriken Novell. Som ett tankeexperiment han delar med oss, personligen.

Soundtrack