Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Järnvägars!

Kategori: Lokal Historia K-fors

Vi får inte glömma att det har invigts stationshus tidigare i Kramfors.

1 augusti 1894 invigs det första stationshuset. Ett ståtligt hus har uppförts med en intilliggande ”järnvägspark”. I parken sägs de järnvägsanställdas kossor ha gått på bete så om parken kan leva upp till sitt namn låter jag vara osagt. Den kanske mer liknade en betesäng.

Bakom stationen uppe på Babelsberg uppför 1903 byggnadsföreningen Hemfrid en föreningslokal för IOGT. Babelsbergs teater. Två ståtliga byggnader som förskjuter centrum en aning. Ty det har varit Jättesta och fram för allt Björsta som varit det naturliga centrum utanför Bolagens räckvidd.

Det är i och med inledningen av 1890-talet som Kramfors börjar ta formen som den största tätorten efter Angermanviken. Det är också vid Kramfors järnvägsstation som avlastningen av militär sker 1931. De satte upp ett läger ungefär där Kramforsskolans matbespisning ligger idag för att sedan förflyttas ner till Lunde. Resten är historia, som man säger. En av de svartaste stunderna i svensk historia.

När den ”förra” järnvägsstationen byggdes har jag ingen aning. Men troligt är att det var på sextiotalet. Däremot vet jag exakt när lagerbyggnaden brann ner. 11/9 1981. Jag passerade där precis innan branden startade. Det var dock inte jag som var skyldig.

Kramfors järnvägsstation när det begav sig. Militär lastas av. Militärens läger vid gamla skolan.  Nuvarande station

Jättesta var en skattskyldig by redan 1550 under namnet ” Iettesta”. Ett sta-namn som då betecknar någons ställe, eller betesmark. I det här fallet tror man att det kan härstamma från det fornnordiska Jotunn vilket då har betydelsen jätte. Binamn eller till och med tilltalsnamn. Krävs lite grann innan man döper sitt barn till det.

Björsta var likaledes skattskyldig 1550 då under namnet ”Brösta”. Men det namnet tvistar de lärde om. Trots att det står i skattelängden. Biörsta, Biörstad är också comme il faut. Ett sta-namn igen. Troligen sprunget ur namnet Björn eller Biorn som det då hette någon gång för länge sedan.

Man kan ju spekulera i hur det såg ut en gång för länge sedan. Två grannar med namnen Björn och Jätte. Känns inte som om man vill komma dit och bråka.