Max Pesos

På äventyr i verkligheten

Rust and bone

Kategori: Film & TV

Franskt relationsdrama. Ung kvinna förlorar bägge sina ben i sitt arbete som späckhuggartränare. Hon möter ett stycke skitstövel som inte kan ta hand om vare sig själv eller sin son. Tycke uppstår. Så enkel är ramen till den här historien ändå lyckas regissör och manusförfattare Jacques Audiard få ut så mycket mer. Han har tidigare gjort  "En profet" som håller lika hög klass som den här men ändå är en helt annan typ av historia. Visserligen kan de två manliga huvudrollerna påminna om varandra med sin härkomst från den lägre arbetarklassen, men i övrigt ser deras progression helt olika ut.

Det udda paret utvecklar varandra, den manliga karaktären är dock lyckligt ovetandes om sin egen utveckling. Han drar ner mössan och kör på som han alltid har gjort. Hoppar mellan arbeten, tränar, ägnar någon förströdd timme åt sin son och är helt omedveten om sin klasstillhörighet. Tills det en dag står helt klart för honom att ingen man är en ö. Upptäckten får honom för första gången att känna något utöver sitt ego.

Hon återhämtar sig med hjälp av honom och hittar åter en plats i livet. Det kan tyckas ett enkelt grepp att han får ersätta de farliga späckhuggarna. Hon tämjer honom. Men det är så skickligt berättat att det accepteras som något oundvikligt.

Mycket sevärd.